Helsinki (16.12.2020 - Heikki Jokinen) Teollisuuden ammattiliitot solmivat Ruotsissa marraskuussa 29 kuukauden märket-nimellä tunnetun yleissopimuksen, jonka arvo on 5,4 prosenttia. Liitot tekevät sen pohjalta omat työehtosopimukset.

Nyt marraskuun alusta palkat nousivat 2,7 prosenttia. Lisäksi 0,3 prosenttia menee eläkkeisiin. Tämä helpottaa eläkkeelle siirtymistä 60 vuoden iästä, sanoo IF Metallin sopimussihteeri Veli-Pekka Säikkälä liiton videolla

Huhtikuusta 2021 palkat nousevat 2,2 prosenttia ja eläkejärjestelmään siirretään 0,2 prosenttia lisää. Sopimuksen viimeinen vuosi on irtisanottavissa.

Palkkaratkaisussa on solidaarisuuslisä alle 2 550 euroa kuussa ansaitseville. He saavat suhteellisesti isomman korotuksen.

Säikkälä pitää tulosta hyvänä näinä erikoisina aikoina ja muistuttaa, että lakkoaseen käyttö ei onnistu kun 90 000 liiton jäsentä on lomautettuna. Siksi sopimuksen alkuun sisältyy kuukausia, joilta ei korotuksia tule.

- Niissä yrityksissä, joilla on mennyt hyvin korona-aikoinakin, on käynnistettävä paikalliset neuvottelut erillisestä lisästä, Säikkälä sanoo.