Paperiliitto (Heikki Jokinen - 01.02.2013) UMP ilmoitti juuri ennen joulua hakevansa työnantajaliitolta vuoden alusta saksalaisten säädösten mahdollistamaa OT- eli Ohne Tarifbindung -asemaa. Tällöin yhtiö voi yhä kuulua työnantajaliittoon, mutta sen ei tarvitse noudattaa alan tes:ta.

UPM:n seitsemän tehdasta työllistävät Saksan paperi- ja kartonkiteollisuuden 40 000:sta työntekijästä kymmenen prosenttia. Yleissitovat sopimukset kattavat ammattiliitto IG BCE:n mukaan erittäin suuren osan paperiteollisuudesta.

Tammikuun lopulla IG BCE ja UPM julkistivat kuitenkin yhteistyötavoitteensa. Kahden UPM:n tehtaan sopimusneuvottelut siirrettiin myöhempään. Tavoitteena ovat yhtenäiset työehdot tes:n pohjalta.

Työntekijät vastustivat näkyvästi UPM:n aikeita. Joulun alla baijerilaisen UPM:n Plattlingin paperitehtaan työntekijöitä lakkoili puolustaakseen yleissitovaa sopimustaan.

– (UPM:n aikomus) on kuin isku vasten kasvoja. En olisi uskonut tällaista koskaan mahdolliseksi, sanoi työntekijöden yritysneuvoston puheenjohtaja Christian Wegele UPM Schongaun tehtaalta joulukuussa.

–Työntekijät ovat hyväksyneet ulkoistamisia, lyhennettyjä työpäiviä, työvoiman vähennyksiä, työaikojen pidennyksiä, lomien siirtoja sekä useita muita työntekijöille epäedullisia toimia.

Wegele näkikin, että UPM:n tavoitteena on työntekijöiden aseman pysyvä heikentäminen lyhyellä ja pitkällä aikavälillä. Tehtaan yritysneuvosto totesi, että konsernin johdon ehdottama linja on ehdottomasti väärä tie. Se ei ota huomioon sosiaalista rauhaa, ihmisiä eikä osapuolten perinteitä, joihin Schongaun tehtaalla on totuttu.

– Irtautumalla paperialan sopimuksesta UPM asettaa työehtosopimukset ja työmarkkinaosapuolten yhteistyön perusteellisesti kyseenalaiseksi, sanoi IG BCE:n palkkapolitiikasta vastaava Peter Hausmann joulukuussa.

– Yritykset tuhoavat oman järjestörakenteensa ja lopulta edessä on sopimusten tilkkutäkki. Yhteistyörakenteet häviävät, pitkäaikaiset kiistat ja vastakkainasettelut talosopimuksista ovat edessä. Tätä ei voi haluta kukaan, joka on vilpittömästi kiinnostunut paperiteollisuuden hyvästä taloudellisesta kehityksestä.

Nyt hän on tyytyväinen UPM:n perääntymisen ja toteaa sen taloudellisen ja palkkapoliittisen järjen ilmaisuksi.