-
Todellinen vaihtoehto nykymenolle
Voima (13.03.2023 - Heikki Jokinen) Oppositiopuolueet julkaisivat taannoin yksityiskohtaiset vaihtoehtobudjettinsa. Nostan hattua. On tärkeää, että Suomessakin puolueet kertovat etenkin vaalien alla, mitä ne todella tahtovat. Puolueiden näkökulmasta ikävä puoli on, että nämä linjaukset kertovat, mitä puolueet todella tahtovat. Vaaligalluppien ykkössijaa pitävä Kokoomus on monen ansioituneen ammattiliiton aktiivin puolue. Nyt se kuitenkin tarjoaa vaihtoehtobudjetissaan useita muutoksia työelämän ehtoihin ja haluaa kääntää niiden herkän valtatasapainon vahvasti työnantajien eduksi. Tosin tavoite on osittain piiloutunut ujosti pinnan alle. Katsotaanpa sinne. Puolue esittää työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden poistamista. Esityksen laatijat ovat selvästi lukeneet professori Anders Kjellbergin tutkimuksen ammatillisesta järjestäytymisestä Ruotsissa - tai kuulleet siitä Etelärannasta.
-
Tanskalainen työnantaja maksaa jäsenmaksut
Tekijä (08.03.2023 - Heikki Jokinen) Yli tuhannen työntekijän Billundin lentokenttä Tanskassa maksaa kaikkien työntekijöidensä ammattiliiton jäsenmaksut, kun liitto kuuluu FH-keskusjärjestöön. Jäsenmaksu lisätään palkan päälle. Päätös kattaa kaikki ammatit. Järjestäytymisaste nousi 95 prosenttiin. Lisästä voi kieltäytyä.
-
Republikaanit kurittavat liittoa
Tekijä (08.03.2023 - Heikki Jokinen) Yhdysvaltojen Floridassa 4,5 prosenttia työntekijöistä kuuluu ammattiliittoon. Silti republikaanikuvernööri Ron DeSantis haluaa murskata liitot. Niistä suurin on 150 000 jäsenen opettajien ammattiliitto. DeSantis esitti tammikuussa useita opettajien liiton toiminnan rajoituksia. Ne kieltäisivät liiton aineiston jakamisen kouluissa ja kaiken ay-toiminnan työaikana. Työehdoista neuvottelemiseen vaadittava järjestäytymisaste nousisi 50 prosentista 60 prosenttiin. Hän kieltäisi jäsenmaksujen perimisen suoraan palkasta ja vaatisi liitolta vuosittain täyden selvityksen kaikista tuloistaan ja menoistaan. Liiton johdon tai juristien palkka ei saa ylittää liiton jäsenen ylintä palkkaa.
-
Lakko-oikeus uhattuna Britanniassa
Tekijä (08.03.2023 - Heikki Jokinen) Britannian oikeistohallitus rajoittaa lailla lakko-oikeutta. Tämä ei ole uutta, konservatiivihallitukset ovat monesti olleet ay-oikeuksien kimpussa. Pääministeri Rishi Sunakin hallitus julkisti tammikuussa lakiesityksen, joka leikkaa vahvasti lakko-oikeutta. Se säätää, että määrätyillä kuudella alalla, kuten opetus, liikenne ja tulli, vain osittainen lakko sallitaan. Työnantaja voi näillä aloilla nimetä toiminnan pyörittämiseen tarvittavan "kohtuullisen" määrän työntekijöitä, joilla ei ole lakko-oikeutta. Jos työntekijä meneekin lakkoon, hänelle on laillista antaa potkut. Laki määrää liiton "kohtuullisiin toimiin", jotta sen työhön määrätyt jäsenet eivät lakkoile. Jos se ei onnistu, liitto voidaan määrätä maksamaan jopa yli miljoonan euron vahingonkorvaus. Määritelmän epämääräisyys on kuin pistooli liiton ohimolla.
-
Lahjusvyyhti Euroopan parlamentissa
Tekijä (08.02.2023 - Heikki Jokinen) Viime joulukuussa Belgian poliisi pidätti useita EU:n parlamenttiin linkittyviä ihmisiä epäillen heidän saaneen ja jakaneen Qatarista ja Marokosta peräisin olevia lahjuksia. Näkyvin pidätetyistä on parlamentin kreikkalainen varapuheenjohtaja Eva Kaili, jonka isä pidätettiin Brysselin Sofitel-hotellista laukku täynnä käteistä. Yksi pidätetyistä oli maailman ay-liikkeen kattojärjestö ITUC:n tuore pääsihteeri, italialainen Luca Visentini. Keskeisinä toimijoina jutussa ovat entinen europarlaamentaarikko, italialainen Antonio Panzeri ja hänen johtamansa Stop impunity -järjestö. Belgian poliisi alkoi epäillä Panzerin toimia jo viime kesänä ja asensi hänen kotiinsa videokameran.
-
Maalit tukevat siirtotyöläisiä
Tekijä (08.02.2023 - Heikki Jokinen) Tanskan jalkapalloliitto DBU lahjoitti kymmenen kruunua jokaista marraskuussa maan kaikissa jalkapallosarjoissa tehtyä maalia kohti Qatarin siirtotyöläisten aseman parantamiseksi. Maaleja kertyi 55 911 ja lahjoitus on 75 000 euroa. Rahat annettiin maailman rakennus- ja puutyöläisiä 127 maasta edustavalle maailmanliitto BWI:lle. Se on toiminut jo vuosia sinnikkäästi ja johdonmukaisesti Qatarin rakennustyöläisten surkean aseman parantamiseksi.
-
Nelipäiväistä työviikkoa kokeillaan Espanjassa
Tekijä (08.02.2023 - Heikki Jokinen) Valtio tukee Espanjassa tänä vuonna nelipäiväistä työviikkoa kokeilevia pieniä ja keskisuuria yrityksiä enintään 150 000 euron summalla. Palkat eivät laske. Tunneissa nelipäiväinen työviikko on 32 työtuntia. Kahden vuoden kokeilun aikana yritykset sitoutuvat vähentämään työaikaa vähintään kymmenellä prosentilla. Lisäksi yritykset nostavat työtehoa koulutuksella. Työtehon muutoksia seurataan mittaamalla. Käytössä on 10 miljoonaa euroa, joka sallii kokeilun 60 - 70 yrityksessä.
-
Järjestäytyminen nousussa Yhdysvalloissa
Tekijä (11.01.2023 - Heikki Jokinen) Yksityisen sektorin työntekijöiden järjestäytyminen on vähentynyt jo vuosia Yhdysvalloissa. Julkisen sektorin työntekijöistä kuului liittoon viime vuonna 33,9 prosenttia, yksityisen 6,1 prosenttia. Laskusuunta on ollut selvä, vaikka se osin selittyykin työllisyyden vahvalla kasvulla viime aikoina. Nyt kuitenkin näkyy merkkejä järjestäytymisen kasvusta ja liittojen vahvistumisesta. Viime kesänä maan työelämäviranomainen NLRB tiedotti, että kolmen edellisen vuosineljänneksen aikana se sai 1 892 hakemusta ammattiliiton hyväksymisestä yritykseen. Luku nousi 58 prosenttia edellisvuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna.
-
Ukrainassa kamppailua kotirintamallakin
Tekijä (11.01.2023 - Heikki Jokinen) Marraskuussa Ukrainan parlamentti käsitteli lain, jolla takavarikoitaisiin mittava määrä ammattiliittojen omaisuutta, kuten sanatoriot ja toimitalot. Perusteena on niiden periytyminen neuvostoajalta, kertoo Open Democracy -verkkojulkaisu. Korruption vastainen viranomainen etsintäkuulutti marraskuussa keskusjärjestö KVPU:n puheenjohtaja, kansanedustaja Mykhailo Volynetsin. Syynä oli puutteellisesti täytetty ilmoitus omaisuudesta. Volynetsin johtama kaivostyöläisten liitto oli lokakuussa lakossa Novovolynskin hiilikaivoksessa, koska työläiset eivät hyväksyneet kaivoksen uutta johtajaa. Maan hallitus vaihtoikin hänet.
-
Järjestäytymisoikeus koko tuotantoketjuun
Tekijä (11.01.2023 - Heikki Jokinen) Valtion uusi aktiivinen omistajapolitikka edellyttää, että Norjan 70 valtionyhtiötä varmistavat työntekijöiden järjestäytymisoikeuden koko tuotantoketjussa, siis alihankkijoiltaankin. Valtio odottaa, että sen yritykset kunnioittavat työntekijöiden oikeuksia sekä ihmisoikeuksia, sanoo elinkeinoministeri Jan Christian Vestre FriFagbevegelse-lehdelle.