Tekijä (14.02.2024 - Heikki Jokinen) Argentiinan laitaoikeistolainen presidentti Javier Milei julkisti joulukuussa lakipaketin, jonka hän aikoo ajaa läpi.

Suuri linja on sama kuin hänen aateveljillään maailman eri kolkissa. Kaikki yksityistetään, mikä irti lähtee. Julkista sääntelyä ja hallintoa kutistetaan, yritysten valtaa lisätään. Taustansa Milei varmisti erottamalla 22 kenraalia ja vaihtamalla kaikkien aselajien johdon.

Tammikuussa Milei toimitti edustajahuoneelle ja senaatille 664 pykälän lakiesityksen. Se muuttaisi kerralla yli 300 eri lakia. Jos jompikumpi tai molemmat parlamentin kamareista hyväksyy maaliskuussa esitykset, ne tulevat voimaan.

Kuten Orpon-Purran hallituksella, Mileilläkin työelämän ehtoihin tehtävät rajut heikennykset ovat politiikan ydintä. Milein lakiesitys muun muassa sallisi lyhytaikaiset työsopimukset, pidentäisi koeaikaa kolmesta kahdeksaan kuukauteen sekä laillistaisi 12 tunnin työpäivät.

Tekijä (14.02.2024 - Heikki Jokinen) Joukko tunnettuja vaatemerkkejä kuten PVH ja Barbour maksaa korvauksia Mauritiuksen tekstiilityöläisille. Syynä on yhdysvaltalaisen hankintaketjuja seuraavan Transparentem-järjestön raportti. PVH omistaa vaatemerkit Calvin Klein ja Tommy Hilfiger.

Transparentem seurasi kaksi vuotta neljän Mauritiuksen tekstiilitehtaan työläisten oloja. Se haastatteli raporttiinsa 83 bangladeshistä tullutta työläistä. Työolot muistuttivat monelta osin sitä, minkä Kansainvälinen työjärjestö ILO määrittelee nykyajan orjuudeksi. Huonon kohtelun ja ala-arvoisen majoituksen lisäksi moni joutui maksamaan työpaikastaan.

Tekijä (14.02.2024 - Heikki Jokinen) Tesla-autotehtaan taisto työehtosopimuksia vastaan Ruotsissa saa uusia muotoja. Yhtiö väitti, että kukaan ei ole lakossa Teslan korjaamolla. Erään lakkolaisen vaimo kirjoitti x-palveluun, että hänen miehensä kyllä on lakossa. Vaimo mainitsi, että mies oli tehnyt ylitöitä, mutta ei ollut saanut siitä korvausta.

Pian miehen esimies soitti hänelle ja siirsi puhelimen välittömästi yhtiön henkilöstöjohtajalle. Tämä kertoi, että mies oli luovuttanut muille liikesalaisuuksia. Johtaja viittasi Teslan automekaanikoiltaankin vaatimaan työsopimukseen. Se on 40 – 70 -sivuinen Teslan juristien englanniksi kirjoittama vihko.

Tekijä (17.01.2024 - Heikki Jokinen) Ruotsin teollisuusliitto IF Metallin lokakuussa aloittama Tesla-autojen korjaamojen lakko on saanut paljon julkisuutta. Ei ihme, sillä kyse on koko pohjoismaisesta työmarkkinamallista.

Teslan toimitusjohtaja ja suuromistaja Elon Musk kieltää yhtiöiltään työehtosopimusten teon koko maailmassa. Ruotsissa toimitaan työehtosopimusten pohjalla, kuten muuallakin Pohjoismaissa.

Teslan sähköteknikko Olof Sjöström kertoi Dagens Nyheterille, kuinka Tesla pisteyttää työntekijänsä viiteen luokkaan. Ykköseen joutuminen tuo periaatteessa potkut, kakkonen merkitsee erityistä valvontaa ja kolmosessa hän sai kahden prosentin palkankorotuksen.

Neloset ovat erityisen ansiokkaita "tai imartelevia" ja vitoseen pääsemisen perusteita Sjöström ei tiedä. Johto kutsuu työntekijät yksitellen kuulemaan luokkansa ja määrää palkan.