Ay-uutiset maailmalta
Orpon hallituksen työelämätoimet vaikuttavat jo toista vuotta Suomen kansainväliseen maineeseen.
Tekijä (07.07.2025 - Heikki Jokinen) Suomi ei päässyt takaisin vakiopaikalleen Pohjoismaiden rinnalle työntekijöille parhaimpiin maailman maihin. Viime vuonna Suomi putosi ensimmäistä kertaa kakkosluokkaan. Siellä seuranamme ovat muun muassa Ghana, Malawi ja Moldavia.
Ykkösluokassa on nyt seitsemän maata: neljä muuta Pohjoismaata sekä Irlanti, Itävalta ja Saksa.
Tämän kertoo ay-liikkeen maailmanjärjestö ITUC:n kahdestoista vuosittainen ITUC Global Rights Index -raportti. Se luokittelee 151 maata viiteen ryhmään työelämän oikeuksien toteutumisen perusteella. Käytetyt 97 kriteeriä pohjautuvat Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksiin.
Tekijä (27.05.2025 - Heikki Jokinen) Vuonna 2017 tuore Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ajoi läpi suuren talouspakettinsa. Yritysten veroja leikattiin, samoin erityisesti suurituloisimpien tuloveroja. Julkista terveydenhoitoa vaikeutettiin verotuksella, yksityistä suosittiin. Ammattiliittojen jäsenmaksujen verovähennysoikeus poistettiin.
Kuulostaako tutulta? Kyllä, oma Orpon-Purran hallituksemme kulkee Trumpin viitoittamaa tietä. Verotusjärjestelmät toki poikkeavat paljon maasta toiseen. Suora vertailu ei ole helppoa, vaikka periaatelinjat näkyvätkin.
Kun Fredrik Reinfeldtin oikeistohallitus tuli valtaan Ruotsissa 2007, se leikkasi ensi töinään sekä liittojen että työttömyyskassojen maksujen verovähennysoikeutta. Kahdessa vuodessa liitot menettivät 235 000 jäsentä.
Tekijä (23.04.2025 - Heikki Jokinen) Saksan teollisuuden vankin tukijalka on autoteollisuus. Se tarjoaa hyvin palkattuja työpaikkoja, pitää leivässä mittavan määrän alihankkijoita ja kattaa viidenneksen maan tavaraviennistä.
Erityisen tärkeä autoteollisuus on itäisen Saksan osavaltioissa, joissa joka neljäs teollisuuden työpaikka liittyy autoteollisuuteen. Suurten autovalmistajien tehtaissa työskentelee siellä 51 000 ihmistä. Niiden alihankkijoina toimii 1 300 yritystä.
Ammattiliitto IG Metall on vahva autoteollisuudessa ja niiden yritysneuvostoissa. Liitto takaa, että tuottavuuden nousu koituu työntekijöidenkin hyödyksi, ei vain omistajien.
Nyt ala voi heikosti. Kilpailu kiinalaisten kanssa on kovaa, edullisten sähköautojen valmistus takeltelee ja Yhdysvaltojen tullit uhkaavat vientiä.
Tekijä (23.04.2025 - Heikki Jokinen) Scania maksaa Ruotsissa kaikille 19 000 työntekijälleen ennätyssuuren liki 5 700 euron voitto-osuuden viime vuodelta. Vuonna 2023 bonuksena maksettiin 5 100 euroa. Summa lasketaan yhtiön voitosta ja se sijoitetaan voitonjakorahastoon.
Sieltä sen saa ulos vuonna 2029. Nyt voi nostaa vuoden 2021 osuutensa. Viivästyttäminen johtuu verotukseen näin saatavasta edusta. Voitonjako alkoi vuonna 2015.
Sivu 1 / 16