This site provides international trade union information for a Finnish audience. Therefore it is only available in Finnish language.

Tekijä (15.05.2024 - Heikki Jokinen) Kesäkuussa 2019 Vietnam ratifioi Kansainvälisen työjärjestö ILO:n yleissopimuksen 98. Se takaa perustason ammatillisen järjestäytymis- ja sopimusvapauden. Lokakuussa maa aikoo ratifioida myös yleissopimuksen 87, joka takaa laajan järjestäytymisoikeuden.

Päätösten taustalla on maan vahva riippuvuus viennistä. Kauppakumppanit, kuten Euroopan unioni, vaativat Vietnamia sallimaan järjestäytymisen vapaakaupan ehtona.

Kommunistinen yksipuoluemaa loikin pakon edessä mallin, joka kelpaisi Suomen paperiteollisuudellekin. Nyt Vietnamissa on mahdollista perustaa yritystasolla työntekijöitä edustavia elimiä. Ne eivät kuitenkaan saa liittyä yhteen tai tehdä yhteisiä työehtosopimuksia.

Mutta maassa on yhä vain yksi ammatillinen keskusjärjestö, maan hallintoa varauksetta tukeva VGCL. Sen yhteys yritysten johtoon on läheinen.

Tekijä (15.05.2024 - Heikki Jokinen) Moni pitää vähimmäispalkkaa toimivana järjestelmänä. Ainakin Georgiassa se toimii hyvin. Niin hyvin, että sitä ei ole korotettu vuoden 1999 jälkeen. Nyt vähimmäispalkka on 20 laria, 7 euroa. Kuukaudessa, ei tunnissa. Litra maitoa maksaa 4,85 laria.

Tekijä (15.05.2024 - Heikki Jokinen) Myanmarin teollisuustyöläisten liiton puheenjohtaja Khaing Zar Aung sai tämän vuoden Arthur Svensson -palkinnon. Hän aloitti työn tekstiilitehtaassa 16-vuotiaana ja opiskeli työn ohessa taloustieteitä.

Hän on joutunut lähtemään Myanmarista useita kertoja, ja palannut sorron taas hellittäessä. Hänen johdollaan tekstiiliteollisuuden järjestäytyminen eteni voimakkaasti. Vuoden 2021 sotilasvallankaappauksesta Khaing Zar Aung asuu maanpaossa Saksassa.

Hän toimii näkyvästi kotimaansa työläisten oikeuksien puolesta sekä maansa veristä sotilashallintoa vastaan. Tapasin Khaing Zar Aungin viime vuonna, ja hän sanoi pitävänsä selvänä, että ammattiliitot voivat horjuttaa sotilasjunttaa.

Tekijä (17.04.2024 - Heikki Jokinen) Yhdysvaltain autotyöläisten liitto UAW saa viimeinkin jalansijan maan eteläisten osavaltioiden autotehtaissa. Vuonna 2014 Volkswagen tarjosi työntekijöille yritysneuvostoa tehtaallaan Chattanoogassa Tennessessä.

Työläiset torjuivat sen niukasti äänestyksessä valtavan ulkopuolisten vastakampanjan jälkeen. Osavaltion oikeistopoliitikotkin uhkasivat yhtiön veroetujen poistamisella, mikäli se alkaa keskustella työntekijöidensä kanssa. Liitto hävisi seuraavankin äänestyksen 2019.

Maaliskuussa 2024 UAW ilmoitti, että se on kerännyt tukikortit 70 prosentilta Chattanoogan tehtaan työläisistä. Liitto vaatii nyt viranomaisilta oikeutta saada toimia tehtaalla ja aloittaa työehtosopimusneuvottelut.