Ay-uutiset maailmalta
Tekijä (15.01.2025 - Heikki Jokinen) Venäjän sota Ukrainassa syö satojatuhansia miehiä. Ulkomaisten työntekijöiden kasvanut syrjintä sai monet heistä palaamaan kotimaahansa. Sodan alkamisen jälkeen maasta on lisäksi lähtenyt pysyvästi arviolta 650 000 venäläistä.
Venäjän tiedeakatemia laski, että 2023 maan työvoimapula ylti 4,8 miljoonaan työntekijään, ja tilanne paheni 2024. Työttömyys on 2,4 prosenttia, iloitsi Vladimir Putin puheessaan joulukuussa. Työttömistä ei siis uutta reserviä löydy.
Työvoimapula näkyy erityisesti korkeaa koulutusta vaativissa tehtävissä sekä matalapalkka-ammateissa. Maasta muuttaneet ovat usein erikoisosaajia. Matalapalkkaiset työt taas hoitivat maahanmuuttajat. Sodassa kuolleet olivat parhaassa työiässä.
Jegor Gaidar -instituutin tutkimuksessa elokuussa 42 prosenttia teollisuusyrityksistä kärsi työvoimapulasta. Puute näkyi kaikissa työtehtävissä ja joka alalla. Joissakin kaupungeissa ei enää saa taksia.
Tekijä (16.12.2024 - Heikki Jokinen) Palkat kasvoivat Saksassa keskimäärin 5,5 prosenttia vuonna 2024, selvitti WSI-instituutti vuosikatsauksessaan. Kuluttajahinnat nousivat 2,2 prosenttia, joten ostovoima lisääntyi 3,2 prosenttia.
Itäisen Saksan tekstiiliteollisuuden 22 kuukauden sopimus tuo 10 prosentin korotukset ja 750 euron kertasumman. Saman alueen puusepänteollisuus saa kahden vuoden sopimuksella 6,5 prosentin korotukset.
Painoteollisuudessa kertyy 29 kuukaudessa lisää palkkaa 7,8 prosenttia ja yksityinen pankkiala saa 28 kuukaudessa 10,5 prosenttia. Westfalen-Lippen puu- ja muoviteollisuus sopi 23 kuukauden sopimuksella 8 prosentin korotukset sekä 2 300 euron kertakorvaukset.
Tekijä (11.12.2024 - Heikki Jokinen) Moni ammattiliittojen heikentämistä tiukasti ajava poliitikko tai työnantaja väittää, että liitot kärjistävät ristiriitoja ja lisäävät lakkoja.
Todellisuus on kuitenkin muuta. Jos maassa on liittojen kautta kanavoituvia neuvottelujärjestelmiä, kuten tehokas luottamusmiesverkosto, pienet ristiriidat eivät aiheuta helposti sitkeitä tai äkillisiä yhteentörmäyksiä.
China Labour Bulletin kerää tiedostoa Kiinan lakoista. Syistä näkee, että ne olisi monesti vältetty neuvottelemalla luottamusmiehen tai ammattiliiton kanssa. Mutta Kiinassa ei aitoja ammattiliittoja tai reiluja neuvottelujärjestelmiä ole, ja tuloksena on iso määrä lakkoja.
Yliopistotutkija Josef Ringqvist tutki, kuinka järjestäytymisaste vaikuttaa konfliktien kokemiseen työelämässä. Ruotsalainen, ay-liikkeen rahoittama mutta riippumaton ajatuspaja Arena Idé julkaisi lokakuussa hänen raporttinsa.
Tekijä (11.12.2024 - Heikki Jokinen) Dansk Metal -liittoa huolestuttaa ammattitaitoisen työvoiman riittävyys teollisuudessa. Vain pätevät työntekijät voivat taata kasvun ja sen, että Tanskassa on maailmanluokan yrityksiä, liitto sanoo.
Siksi se esittää, että uudet koulutetut työntekijät saisivat 100 000 kruunun (13 400 euroa) verottoman koulutuspalkkion. Se maksettaisiin, kun koulutuksen jälkeen on ollut vuoden töissä. Aluksi palkkio voitaisiin osoittaa kokeiluna aloille, joilla on pula ammattilaisista.
Sivu 1 / 17