Tekijä (17.04.2019 - Heikki Jokinen) Ruotsin teollisuuden ammattiliitto IF Metallin liittokokous asetti vuonna 1995 työehtosopimusneuvotteluissa etusijalle jäsenten työajan lyhentämisen.

Saman vuoden neuvotteluissa saatiinkin 12 minuutin työajan lyhennys viikossa. Se vastasi yhtä työpäivää vähemmän koko sopimuskaudella.

- Muistan kuinka pettyneitä monet olivat, 12 minuuttia tuntui niin mitättömältä, sanoo IF Metallin sopimussihteeri Veli-Pekka Säikkälä.

Mutta vuosien mittaan keskeisissä sopimuksissa on edistytty askel kerrallaan. Vuonna 2017 liitto saavutti 115 000 jäsenen teknologiateollisuuden sopimuksessa tavoitteensa sadan tunnin vuosityöajan lyhennyksestä.

PAM (04.04.2017 - Heikki Jokinen) Vartijoiden ja arvokuljetuksista vastaavien palkat kasvavat Saksassa. Alkuvuonna solmituissa työehtosopimuksissa tuntipalkat nousevat 3,5 - 12 prosentia.

Saksan työmarkkinajärjestelmä on hajautettu ja työehtosopimuksia solmitaan yleensä osavaltioittain. Lisäksi sopimusalat ovat usein suppeampia kuin Suomessa. Osa sopimuksista on yrityskohtaisia. Siksi työehtosopimuksia on paljon.

Verdi-ammattiliitto on pyrkinyt korottamaan erityisesti matalimpia palkkoja. Vartijoiden palkat ovat sellaisia, ja niihin on nyt saatu selviä korotuksia.

Mecklenburg-Vorpommernin osavaltion vartijoiden tuntipalkat nousivat maaliskuussa 3,5 - 8,9 prosenttia. Ensi helmikuussa palkkoja korotetaan lisää 3,4 - 4,3 prosenttia. Liitto onnistui saamaan alimman maksettavan palkan 10,10 euroon tunnilta.

SAK (03.04.2017 - Heikki Jokinen) Kolmivuotinen teollisuussopimus tuo ruotsalaisille 6,5 prosentin palkankorotukset. Työehtosopimuksille tason asettava sopimus sisältää myös matalapalkkaerän ja parannuksia osa-aikaeläkkeeseen.

Teollisuusalojen ammattiliitot hyväksyivät sovittelijan esityksen uudeksi kolmivuotiseksi palkkoja määrittäväksi teollisuussopimukseksi perjantaina.

Sopimus kattaa 600 000 teollisuuden työntekijää. Samalla se asettaa Ruotsin työmarkkinajärjestelmässä tason muidenkin alojen sopimuksille.

Huhtikuun alusta voimaan tuleva sopimus tuo jokaisena kolmena seuraavana vuotena kahden prosentin palkankorotuksen. Kolmas vuosi on irtisanottavissa.

Metalliliitto (03.04.2017 - Heikki Jokinen) Maaliskuussa solmittu luoteisen Saksan terästeollisuuden sopimus nostaa palkkoja neljä prosenttia 21 kuukauden aikana.

Kuluvan kuun alusta korotus on 2,3 prosenttia ja ensi vuoden toukokuussa palkat nousevat 1,7 prosenttia. Oppisopimuksen neljäntenä vuonna maksetaan samat korotukset, ensimmäisestä kolmanteen vuoteen korvauksia nostetaan suhteessa enemmän.

Samalla jatkettiin sopimusta 55 vuotta täyttäneiden mahdollisuudesta keventää työpanostaan. Tätä varten on erityinen osa-aikaeläkejärjestelmä.

Työehtosopimus vahvistaa lisäksi työntekijöitä edustavien yritysneuvostojen mahdollisuuden vaikuttaa yrityksessä työskentelevien alihankkijoiden työntekijöiden työehtoihin. Yritysneuvoston on hyväksyttävä vuokratyövoiman käyttö, eikä se saa olla tarpeetonta.

Ahjo (30.03.2017 - Heikki Jokinen) Toyotan autohuollossa Mölndalissa tehdään kuusituntisia työpäiviä. Kaikki ovat siihen tyytyväisiä.

Kuuden tunnin työpäivä toi Toyotan huoltamolle Ruotsin Mölndalissa tyytyväisemmät työntekijät, vähemmän sairauslomia, lyhyemmät huoltoajat ja yrityksen kasvaneen voiton.

Vuonna 2002 aloitettu kokeilu muuttui pysyväksi, eikä sitä ole aikomustakaan lopettaa. Aiempi työvoiman vaihtuvuuskin on pudonnut vähiin.

Kokeiluun ryhdyttiin huoltamon pulmien kasvaessa. Huollettavat autot juuttuivat jonoon, asiakkaat valittivat lyhyistä aukioloista ja raskas työ väsytti työntekijöitä.

Ahjo (30.03.2017 - Heikki Jokinen) Työehtosopimuksen kattavuuden kasvattaminen on Saksan IG Metall -liiton keskeisiä tavoitteita. Liiton sopimukset eivät ole yleissitovia ja osa yrityksistä jää järjestäytymättöminä niiden ulkopuolelle.

IG Metall sai viime vuonna 145 yritystä ensi kerran mukaan sopimukseen. Niissä on 36 000 työntekijää.

Ahjo (30.03.2017 - Heikki Jokinen) Ammattiliittojen aktiivinen kampanjointi johti tulokseen Pakistanissa: 26 Gadanin laivapurkaamon räjähdyksessä viime vuonna marraskuussa sekä 19 loukkaantuneen omaisille maksettiin korvauksia.

Kuolleiden omaiset saivat yli 13 000 euron korvauksen. Suurimman osan siitä maksoi työnantaja.

Ahjo (30.03.2017 - Heikki Jokinen) Mielenosoitukset vuokratyöntekijöiden syrjinnän vuoksi Audin ja Volkswagenin tehtaalla koillisen Kiinan Changchunissa ovat jatkuneet pitkään, raportoi China Labour Bulletin. Eräs vuokratyön tekijä kertoi 8 200 euron vuosipalkkansa olevan puolet vakituisten työntekijöiden palkoista.

Tehtaalla työskentelee 1 500 vuokratyöläistä, moni heistä jo yli kymmenen vuotta. He veivät asiansa työtuomioistuimeen, joka se ei käsitellyt asiaa lain määräämässä ajassa.

PAM (21.03.2017 - Heikki Jokinen) Saksassa yleissitovia eli kaikkia alan yrityksiä sitovia työehtosopimuksia on selvästi vähemmän kuin Suomessa.

Vähittäiskauppa on osapäivätyön ja pienten palkkojen leimaama naisvaltainen ala, sanoo Saksan kaupan työntekijöitä edustava Verdi-liitto. Se kampanjoi nyt alan työehtosopimuksen saamiseksi yleissitovaksi.

Saksassa yleissitovia eli kaikkia alan yrityksiä sitovia työehtosopimuksia on selvästi vähemmän kuin Suomessa. Verdin vähittäiskaupan työehtosopimus koskee ainoastaan työnantajaliittoon kuuluvia yrityksiä.

Vain 443 Saksan 73 000 työehtosopimuksesta on yleissitovia, kertoo Saksan työministeriö. Sopimusten määrää nostaa paitsi yrityskohtaisuus, myös se, että Saksa on liittotasavalta. Sopimukset tehdään osavaltioittain.

Metalliliitto (17.03.2017 - Heikki Jokinen) Ruotsin metalliliitto IF Metall kokoontuu liittokokoukseensa toukokuussa. Puheenjohtaja Anders Ferbe luopuu tehtävästään, ja vaalivaliokunta on jo nimennyt uuden ehdokkaan.

Anders Ferbe, 63, valittiin IF Metallin puheenjohtajaksi kun hänen edeltäjänsä Stefan Löfven siirtyi vuoden 2012 alussa sosialidemokraattisen puolueen puheenjohtajaksi. Sittemmin Ferbe valittiin toisellekin kaksivuotiskaudelle.

Ferbe ilmoitti, ettei hae jatkokautta liiton toukokuussa Göteborgissa pidettävässä liittokokouksessa. Hän siirtyy eläkkeelle.

Vaalivaliokunta nimesi yksimielisesti puheenjohtajaehdokkaaksi Marie Nilssonin, 53. Valiokunnalle tuli kaksi puheenjohtajaehdokasta, Nilssonin lisäksi liiton pitkäaikainen sopimussihteeri Veli-Pekka Säikkälä.