Metalliliitto (16.05.2016 - Heikki Jokinen) Saksan isoimmassa osavaltiossa Nordrhein-Westfalenissa saatiin neuvottelutulos uudeksi metalli- ja elektroniikkateollisuuden työehtosopimukseksi. Se on pilottisopimus, jota seurattaneen koko maassa.

Saksassa työehtosopimukset tehdään osavaltioittain. Vahvan teollisuusosavaltio Nordrhein-Westfalenin sopimus luo kuitenkin pohjan valtakunnalliselle tasolle. Vuoden 2017 loppuun ulottuva 21 kuukauden sopimus nostaa palkkoja kesäkuun alusta 2,8 prosenttia ja ensi vuoden huhtikuun alusta 2 prosenttia.

Tämän vuoden huhtikuusta kesäkuuhun palkkoihin lisätään 150 euron erityislisä kuukaudessa. Erityislisän ja ensi vuoden palkkojen kahden prosentin korotuksen osalta sovittiin, että taloudellisissa vaikeuksissa olevissa yrityksissä niiden siirrrosta tai leikkauksista voidaan sopia, mutta vain jos IG Metall sen hyväksyy. Palkankorotusta voi siirtää korkeintaan kolmella kuukaudella.

IG Metallin Nordrhein-Westfalenin sopimusvaltuuskunta hyväksyi neuvottelutuloksen aamulla perjantaina 13.5. Kölnissä. Kaupunkiin oli saapunut 8 000 metallityöläistä tukemaan päätöstä.

Jo samana iltapäivänä toisen vahvan teollisuusosavaltio Baijerin IG Metall solmi työnantajien kanssa sisällöltään samanlaisen sopimuksen. Sopimuksen pohjalta syntyvät loputkin osavaltiokohtaiset metalli- ja elektroniikkateollisuuden työehtosopimukset.

Liiton jäsenillä on nyt 14 päivää aikaa käsitellä syntynyttä sopimusta. Nordrhein-Westfalenin sopimusvaltuuskunta tekee lopullisen päätöksen 2. kesäkuuta. Päätös lienee myönteinen, sillä sopimus hyväksyttiin yksimielisesti.

IG Metallin puheenjohtaja Jörg Hofmannin mukaan sopimus jatkaa IG Metallin vakaata palkkapolitiikkaa.

- Se vahvistaa yksityistä kulutuskysyntää. Samalla se on yritysten innovaatiokykyä tukeva päätös. Yhdeltäkään yritykseltä ei vaadita liikaa.

Hofmann kiitti kaikkia 760 000 metallityöläistä, jotka osallistuivat sopimusneuvottelujen aikaisiin varoituslakkoihin toukokuussa. Heitä oli 3 200 yrityksestä.