Ahjo (19.05.2016 - Heikki Jokinen) Ammattiliitot ympäri maailmaa ovat huolissaan teräksen tuotannon syvästä kriisistä. Tehtaita suljetaan ja työttömyys lisääntyy. Syyttävä sormi osoittaa usein Kiinaan.
Viestit monista maista ovat samansuuntaisia: teräksen tuotanto laskee ja alan tuottavuus on heikoissa kantimissa.
Australialainen Arrium hakeutui vapaaehtoiseen konkurssiin huhtikuussa. Nyt yli 8 000 työpaikkaa on vaarassa. Intialainen Tata Steel myy terästehtaansa Britanniassa. Vaarassa on 15 000 työpaikkaa.
Kriisi iskee Trinidad ja Tobagoon asti. Archelor Mittal sulki siellä 2 000 työntekijän tehtaansa maaliskuussa. Heidän palkkasaatavansa ovat viimeisenä konkurssipesän 175 velkojan listalla, sanoo terästyöläisten liitto SWUTT.
Mistä kriisi johtuu? Keskeinen syy on maailmankaupan vapauttaminen. Valtiot suojelivat pitkään strategisesti tärkeää terästuotantoaan tuontitulleilla. Enää se ei käy.
Toinen syy on Kiinan talouskasvun hiipumisesta seurannut ylituotanto. Maailman konepaja Kiinaan on rakennettu mittava terästeollisuus, mutta muun teollisuuden sakatessa teräs jää käsiin. Ylijäämäterästä pumpataan alihinnalla maailmalle.
Tuotannon leikkausvaatimuksista huolimatta Kiina tuotti maaliskuussa ennätysmäärän terästä, 71 miljoonaa tonnia.
Kolmanneksi muun maailman hallitukset eivät ole olleet kovin innokkaita pelastamaan terästeollisuuttaan. Hallitusten halu säästää ja ideologinen usko markkinoiden vapauteen on ollut monessa maassa kohtalokas yhdistelmä.
Hallitukset voivat myös laskea halvan kiinalaisteräksen auttavan muuta teollisuuttaan.
Euroopan unionillakaan ei ole ollut suurta kiinnostusta yhtenäiseen teräspolitiikkaan. Vasta maaliskuussa EU-komissio sanoi selvittävänsä maksuja alihintaiselle kiinalaisteräkselle.
Euroopan terästeollisuuden järjestö Eurofer sanoo, että teräksen ylituotanto on nyt 700 miljoonaa tonnia vuodessa. Kiinaan siivu siitä on 400 miljoonaa tonnia. EU-maiden koko tuotanto oli viime vuonna 166 miljoonaa tonnia.
Ammattiliitot kehottavat useissa maissa hallituksia laatimaan kansallisen teräspolitiikan alan pelastamiseksi.
Australian AMWU-liitto vaatii, että valtion hankkeissa on käytettävä vähintään 90-prosenttisesti kotimaista terästä.
Britannian Unite-liiton pääsihteeri Len McCluskey esitti terästeollisuuden kansallistamista uudelleen, ainakin väliaikaisesti.
Saksan IG Metall vaati huhtikuussa 45 000 metallityöläistä koonneissa mielenosoituksissa päättäjiä huomioimaan ilmastonkin. Eurooppalainen teräs aiheuttaa paljon vähemmän hiilidioksiidipäästöja kuin kiinalainen.