Ahjo (09.06.2016 - Heikki Jokinen) Suomessa työehtosopimukset ovat yleissitovia, Saksassa eivät. Siksi jotkin yritykset pyrkivät siellä eroon sopimuksista eroamalla työnantajaliitosta.
Metalliliitto IG Metall pitää työehtosopimusten kattavuutta eräänä keskeisenä tavoitteenaan.
- Oikeudenmukaisuus onnistuu vain työehtosopimuksella, sanoo IG Metallin puheenjohtaja Jörg Hofmann.
IG Metall solmii yleisiä työehtosopimuksia joko teollisuudenaloittain tai tietyn osavaltion alueelle. Nämä sitovat työnantajaliittoon kuuluvia yrityksiä.
Järjestäytymättömien yrityksien kanssa tehdään suoraan yrityskohtaisia sopimuksia. Liitolla onkin yli 10 000 työehtosopimusta.
Saksan tilastollisen keskustoimiston mukaan metallityöläinen ansaitsi työehtosopimusta noudattavalla työpaikalla 20,65 euroa tunnilta, ilman sopimusta 17,12 euroa.
Vähemmän ammattitaitoa vaativissa töissä ero oli vielä suurempi. Työehtosopimuksella palkka oli 15,57 euroa tunnilta, ilman sitä 11,20 euroa.
Liitto listaa useita etuja, joita työntekijät ovat työehtosopimuksilla saavuttaneet. Eräs tärkeimpiä on naisten ja miesten palkkojen pienempi ero.
Työaika metalli- ja elektroniikka-alan tes-yrityksissä on muita lyhyempi ja lomat lakisääteistä pidemmät. Tes tuo 50 prosentin lomakorvauksen kuukausipalkasta, muut eivät sitä saa.
Joulurahaa sai metallin tes-yrityksissä 72 prosenttia työntekijöistä, muissa vain 42 prosenttia. Jouluraha on metallialalla keskimäärin 55 prosenttia kuukausipalkasta.
IG Metall toimii heti ja tehokkaasti jos yritys eroaa työnantajaliitosta. Autonosia valmistava Koyo teki sen pari vuotta sitten ja työt keskeytettin varoituslakoissa 90 minuutiksi. Yrityksen portinvartija meni hänkin varoituslakkoon eikä rekkaliikenne päässyt sisään tai ulos.
Yritysneuvosto lopetti kaikki talon sisäiset neuvottelut kunnes työehtosopimus on saatu aikaan.
IG Metall ehdotti Koyolle talokohtaista sopimusta. Se vaati tes-neuvotteluissa esittämänsä 5,5 prosentin yleisen palkankorotuksen lisäksi 50 000 euron erityiskorvauksen. Vaatimuksiin kuului myös parempi eläke- ja sairausturva. Koyo palasi pian yleiseen työehtosopimukseen.
Suomalaisetkin osaavat: joulukuussa 2012 UPM ilmoitti eroavansa Saksan työnantajaliitosta ja työehtosopimuksesta. Tämä ei työntekijöille käynyt ja lyhyen kampanjoinnin jälkeen UPM taipui pysymään työehtosopimuksessa.
Kriisilausekkeesta on apua. IG Metall suostuu sopimaan paikallisia, tilapäisiä etujen heikennyksiä vain järjestäytyneissä kriisiyrityksissä.