Ahjo (30.06.2016 - Heikki Jokinen) Puolalaisilla telakoilla työskentelee pohjoiskorealaisia orjatyössä. He eivät näe palkkojaan ja niskoittelusta rangaistaan perheenjäseniä kotimaassa.

Vuonna 2006 puolalainen sanomalehti Gazeta Wyborcza paljasti, että Gdynian ja Gdanskin laivatelakoille on tuotu työläisiä Pohjois-Koreasta.

Lehti selvitti, että työntekijät saavat vain murto-osan palkastaan. Loput menevät pohjoiskorealaiselle välittäjäyhtiölle. Se taas luovuttaa rahat maan hallitukselle.

Paljastus ei johtanut mihinkään, sillä Gazeta Wyborczan mukaan Puolan viranomaisilla oli hyvin heikot mahdollisuudet selvittää ulkomaisten sopimustyöläisten tilannetta. Puolalaisen työvoiman välittäjäyhtiön paperit olivat kunnossa ja korealaisiin työläisiin ei saatu yhteyttä.

Elokuussa 2014 pohjoiskorealainen Chon Kyongsu kuoli hitsatessaan Crist-telakalla norjalaista Polar Empress -laivaa. Hänen vaatteensa syttyivät palamaan eikä häntä voitu pelastaa.

Vice-lehden tuoreessa dokumenttielokuvassa Cash for Kim tapausta tutkineen työsuojelutarkastajan mukaan syynä olivat väärä työvaatetus, työn huono järjestely, työturvallisuuden puutteet, väärät sammutusvälineet, työnjohdon täydellinen puuttuminen ja monet muut puutteet.

Cash for Kim -elokuva selvittää pohjoiskorealaisten oloja Puolan Gdanskin ja Gdynian telakoilla nyt. Työläisiltä kyselemällä selviää, että työpäivät ovat 11-12 -tuntisia - lauantaina kuitenkin vain seitsemän tuntia.

Työntekijät eivät näe palkkojaan, vaan ne kuittaa pohjoiskorealainen välittäjäyhtiö. Apunaan sillä on puolalainen työvoiman vuokrausfirma.

Ulkomaille työhön pääsevät Pohjois-Koreasta vain naimisissa olevat, sillä perhe pysyy panttivankina kotimaassa. Telakkatyöläiset asuvat yhteismajoituksessa eristetyssä talossa. Passejaan he eivät saa pitää. Kotona voi käydä kahden ja puolen vuoden työn jälkeen.

YK:n Pohjois-Korean raportoija Marzuki Darusman arvelee, että Pohjois-Korea on lähettänyt ulkomaille työhön noin 50 000 ihmistä. Heidän olonsa täyttävät Maailman työjärjestö ILO:n orjatyön kriteerit.

EU-maista Puolassa ja Maltalla on pohjoiskorealaisia työläisiä. Heitä työskentelee muun muassa puolalaisilla Crist- ja Nauta-telakoilla. Leidenin yliopiston selvityksen mukaan ne ovat saaneet noin 77 miljoonaa euroa EU-tukea.

Tuore Global Slavery Index laskee, että nykyaikaisessa orjatyössä on 45,8 miljoonaa ihmistä. Suurin osuus orjatyötä tekevistä on Pohjois-Koreassa, 4,37 prosenttia kansasta.