Metalliliitto (01.07.2016 - Heikki Jokinen) Kuorma-autojen tuotanto kasvaa reilusti Volvon Göteborgin tehtaalla Ruotsissa. Nyt autoja valmistuu päivässä 60, syksyllä 105. Ammattiliitto IF Metall laskee uusia työpaikkoja syntyvän 300500.

Göteborgin pohjoislaidalla sijaitseva Tuven kuorma-autotehdas ilmoitti aiemmin nostavansa tuotantotahtia heinäkuun alussa 75 autoon viikossa. Kesäkuussa yhtiö kertoi tahdin nousevan syyskuussa 105 autoon viikossa.

Syksyn lisätyö hoidetaan ottamalla käyttöön iltavuoro, jossa lisäautot valmistetaan.

Ilahduttava uutinen, sanoo Tuven tehdasta IF Metallin Volvon osaston hallituksessa edustava Ove Holmström osaston verkkosivuilla.

Hänen mukaansa tehtaalla on tehty paljon ylityötä, jotta ostajien kaipaamat autot saadaan valmiiksi. Siksi tehtaan osasto on tyytyväinen siitä, että lisätyön tarve katetaan uusilla työntekijöillä.

Aloitamme pian neuvottelut uudesta iltavuorosta. Nyt muun muassa työajoista ei ole mitään yksityiskohtaisia määräyksiä, Holmström sanoo.

Tuven tehtaan kokoonpanossa on nyt 800900 työntekijää, laskee Dagens Arbete -lehti. IF Metallin arvion mukaan uusia työntekijöitä tarvitaan 300500.

Luku on arvio. Se riippuu siitä kuinka tuotanto järjestetään ja muustakin. Emme vielä tiedä tuleeko vakituisia työpaikkoja, määräaikaisuuksia vai vuokratyöntekijöitä, Ove Holmström sanoo lehdelle.

Liitto toivoo vakituisia työsuhteita. Tehtaalla on nyt 1 400 työntekijää, joista 180 on vuokratyöläisiä.

Göteborgin seudulta alkaa olla vaikeaa saada ihmisiä. Volvo Personvagnar on jo palkannut parituhatta.

Kiinalaisten omistama, Göteborgin laidalla Torslandassa sijaitseva Volvon henkilöautotehdas palkkasi viime vuonna 1 300 uutta työntekijää XC90-mallin menestyksen myötä.

Dagens Nyheterin haastattelema IF Metallin Volvon osaston puheenjohtaja Mikael Sällström pitää uutista erittäin myönteisenä.

Osin kyse on siitä, että monta naista ja miestä saa työtä ja että voimme toivottavasti tarjota pysyvän työn osalle niistä, jotka nyt ovat määräaikaisia. Osin rivakampi tuotantotahti antaa jatkossa paremman työsuhdeturvan, Sällström sanoo.