Ahjo (28.04.2016 - Heikki Jokinen) Laivojen purkaminen on maailman vaarallisimpia töitä. Yli 70 prosenttia maailman laivoista puretaan Intian, Bangladeshin ja Pakistanin rannoilla. Työssä kuolee alueen ammattiliittojen arvion mukaan satoja ihmisiä vuodessa.

Vaikka virallisia lukuja ei julkaistakaan, tietoja kuolemantapauksista tulee usein. Köyhien siirtotyöläisten kohtelu on ala-arvoista eikä työsuojelusta ole käytännössä tietoakaan. Työhön opastuskin on olematonta.

Vakavia onnettomuuksia sattuu esimerkiksi työläisten kiipeillessä rannalle ajettujen laivojen kansilla hitsaamassa laivan osia irti. Jokin aika sitten useita työläisiä kuoli kemikaalitankkerin kaasutankin räjähdyksessä.

Työnantajan kovat otteet tuovat lisää uhreja. Maaliskuun lopussa Kabir Steelin aluspurkamolla Pakistanin Chittagongissa Mohammad Sumon jäi trukin alle ja kuoli.

Työtoverit ja omaiset kokoontuivat paikalle, mutta tehtaan johto ei luovuttanut ruumista omaisille. Sen sijaan he käskivät vartijoiden ampua mieltään osoittaneita. Seitsemän ihmistä haavoittui.

Teollisuuden ammattiliittojen maailmanjärjestö Industriall kampanjoi voimakkaasti 130 000 laivojen purkajina Kaakkois-Aasiassa työskentelevän ihmisen puolesta.

Se raportoi maailmalle romuttamoiden pimentoon jäävistä oloista. Gadanin aluspurkamo Pakistanissa on maailman kolmanneksi suurin. Siellä työskentelee 10 – 15 000 ihmistä. Työpäivä on yleensä 12 tuntia ja töitä tehdään joka päivä. Palkkaa kertyy sata euroa kuussa – ilman lomia ja muita etuja.

Monen eri maan ammattiliitot tukevat järjestäytymistä ja paikallisten ammattiliittojen toimintaa. Tammikuussa laskettiin peruskivi ASSRGWA-liiton koulutuskeskukselle Alangissa Intiassa.

Valmistuttuaan se hyödyttää alueen 18 000 liiton jäsentä. Heille tarjotaan koulutusta ammatissa, työsuojelussa ja terveydenhuollossa.

ASSRGWA on jo aiemmin järjestänyt työläisille peruskoulutusta muun muassa laivojen rakenteesta, kaapeloinneista ja putkistosta.

Kampanja vaatii Hongkongin kansainvälisen yleissopimuksen toimeenpanoa. Vuonna 2009 solmittu sopimus sääntelee laivojen rakentamista, käyttöä ja purkamista.

Se määrää miten alus puretaan aiheuttamatta haittaa terveydelle, ympäristölle tai työntekijöille. Liitot vaativat hallituksia ratifioimaan sopimuksen ja toimimaan sen mukaan.

Suomen hallitus arvelee, että sopimus ei tule voimaan ennen vuotta 2020. Suomi on monin osin toteuttanut tai toteuttamassa sopimuksen määräyksiä.