Metalliliitto (17.08.2016 - Heikki Jokinen) Ukrainalaisten kaivostyöläisten epätoivo maksamattomien palkkojen vuoksi syvenee. Elokuun alussa ammattiliiton aktiivi yritti polttoitsemurhaa tilanteen vuoksi.

Kaivostyöläisten palkkoja on jäänyt maksamatta yli 33 miljoonaa euroa, sanoo kaivostyöläisten riippumattoman ammattiliiton puheenjohtaja Mikhail Volynets.

Maan hallitus on luvannut maksaa palkkoja, mutta Volynets sanoo, että työläiset eivät enää usko sen lupauksiin. Hänen mukaansa monet työläiset eivät ole saaneet lainkaan palkkaa toukokuusta alkaen. Joissakin valtion kaivoksissa palkkoja on jäänyt maksamatta joulukuusta 2015 lähtien.

Elokuun alussa viisi Donetskin laakion kaivostyöläistä aloitti nälkälakon energia- ja kaivosministeriössä tukeakseen vaatimuksia palkkojen maksamisesta.

Nälkälakkolaiset halusivat nostaa julkisuuteen kaivosalan pulmat: korruptio, epäpätevä työnjohto ja henkilöstöhallinnon välinpitämättömyys. Kaivosten omistus on ajautunut maan oligarkeille, vaikka kaivokset ovat nimellisesti julkista omaisuutta, he sanoivat.

Samaan aikaan viisi kaivosta aloitti lakon. Työläisten mielenosoitus sulki myös maan valtateitä.

Nälkälakossa ollut kaivostyöläisten liiton aluejohtaja Viktor Trifonov protestoi sytyttämällä itsensä tuleen energia- ja kaivosministeriössä järjestetyssä lehdistötilaisuudessa.

Ammattiliitto tiedotti Trifonovin olevan hengissä, vaikka 12 prosenttia hänen ihostaan ehti palaa. Hän kuitenkin kieltäytyy syömästä ja jatkaa nälkälakkoaan omaisten ja toverien vetoomuksista huolimatta.

Lakot laajenevat yhä. Elokuun 11. päivänä Stahanovan kaivos yhtyi lakkoon. Kaivoksen ammattiosaston puheenjohtaja Olexander Abramov kertoo, että työläiset eivät ole saaneet palkkaansa kolmeen kuukauteen.