Ahjo (01.09.2016 - Heikki Jokinen) Moni yhtiö Saksassa käyttää ammattiliittojen ja yritysneuvostojen häirintään erikoistuneita juristeja, kertoo IG Metall.
Uusin tapaus on tältä kesältä MA Automotive -yhtiön Treuenin tehtailta. Sen työntekijät neuvottelivat talokohtaisesta työehtosopimuksesta, mihin työnantaja ei suostunut. Saksassa on vain harvoja yleissitovia työehtosopimuksia.
Ammattiosasto järjesti kesäkuussa 16 tunnin varoituslakon neuvottelujen vauhdittamiseksi. Työnantaja vastasi lupaamalla jokaiselle rikkurille 30 euron arvoisen bensiinisetelin.
Ay-toiminnan häirinnän yksi osa kaikkialla on luoda pelkoa ja levottomuutta. Tehtaan johto esimerkiksi valokuvasi kaikki liiton mielenilmaisujen osanottajat.
Lisäksi työnantaja lähetti varoituksen liiton aktiiveille. Se toimitettiin henkilökohtaisesti kotiin yleensä lauantai-aamuna, jotta perhe varmasti huomaisi sen. Työntekijät kutsuttiin muka työn laatua käsitteleviin kahdenkeskeisiin keskusteluihin, joissa heitä suostuteltiin allekirjoittamaan kirjelmä liittoa ja työntekijöitä edustavaa yritysneuvostoa vastaan.
Työnantaja erotti yritysneuvoston puheenjohtajan ilman irtisanomisaikaa. Tämä on selvästi laiton toimenpide, yritysneuvoston jäsenen voi irtisanoa vain neuvoston suostumuksella.
Erottaminen kaatuu työoikeudessa, mutta tarkoitus olikin kiusata yritysneuvoston puheenjohtajaa henkisesti ja asettaa hänelle paineita, sanoo Stefan Kademann IG Metallin varttuneempien suomalaisten muistaman autokaupunki Zwickaun osastosta.
- Nämä toimet ovat Helmut Naujoksin käsialaa, IG Metallin Zwickaun sihteeri Benjamin Zabel sanoo. Hän viittaa maan tunnetuimpaan liittojen jyräämiseen erikoistuneeseen juristiin. Samoja temppuja on nähty muissakin yrityksissä, hän lisää.
Hans-Martin Wischnath ammattiliittojen keskusjärjestö DGB:n oikeusturvayhtiöstä kertoo tapauksesta, jossa Naujoks painosti kahta yritysneuvoston jäsentä. Hän vei heidät oikeuteen satasivuisella syytöskirjeellä. Sen vakavin syytös oli, että he olivat suunnitelleet pommin räjäyttämistä yhtiön konttorissa.
Syytökset peruttiin ennen niiden käsittelyä. Kyse on psykologisesta painostuksesta. Tavoite on levittää ahdistusta ja pelkoa, Wischnath sanoo.
IG Metall on laatinut omat toimintalinjat häirintää vastaan. Sen tutkimussäätiö Otto Brenner Stiftun julkaisi kattavan raportin häirinnästä. DGB avasi omat Stop Union Busting -verkkosivut.
Kaikkien näiden sanoma on selvä: hyökkäys ay-aktiiveja kohtaan on hyökkäys kaikkia kohtaan. Sitä ei sallita.