SAK (13.09.2016 - heikki Jokinen) Norwegianin matkustamohenkilökunta järjestäytyy Yhdysvalloissa. Maan lainsäädännön ja Norwegian-yhtiön nostaman oikeusjutun vuoksi hankkeessa meni yli vuosi.

Norwegianin yhdysvaltalainen matkustamohenkilökunta perusti oman ammattiyhdistyksen Norwegian Cabin Crew Associationin (NCCA) ja haki sen rekisteröintiä viranomaisilta viime vuoden toukokuussa.

NCCA on ensimmäinen itsenäinen matkustamohenkilökunnan ammattiyhdistys sen jälkeen, kun United Airlinesin henkilökunta järjestäytyi vuonna 1945, kerrotaan NCCA:n lehdistötiedotteessa.

Järjestäytymisen ajajat halusivat oikeuden neuvotella työehdoista kuten pohjoismaisetkin kollegat. Norwegian lentää kaukolentoja nykyään Euroopan ja Yhdysvaltain sekä Thaimaan välillä. Yhdysvalloissa se lentää seitsemään kaupunkiin.

Norwegian sanoo, että se ei toimi järjestäytymistä vastaan, mutta vei asian juna- ja lentoliikenteen työriitoja ratkovan viranomaisen National Mediation Boardin käsittelyyn. Norwegianin mukaan se ei ollut työntekijöidensä työnantaja, koska se vuokrasi heidät OSM Aviation -yhtiöltä.

Viranomainen oli eri mieltä: Norwegian on kaikkien koneissaan työskentelevien osalta työnantajan asemassa. Näin työntekijöillä oli oikeus järjestäytyä ja neuvotella työehdoistaan Norwegianin kanssa.

Yhdysvaltain laki vaatii, että yrityksen työntekijöiden järjestäytyminen edellyttää äänestystä, jossa yli puolen on kannatettava ammattiliittoon järjestäytymistä. Tämä on sikäläinen muoto yleissitovuutta, koska enemmistön tukema liitto neuvottelee kaikkien työehdoista.

NCCA sai äänestyksessä puolelleen 69 työntekijää ja sitä vastusti 38 työntekijää. National Mediation Board vahvisti elokuussa liiton oikeuden edustaa työntekijöitä.

Apua Norjan ay-liikkeeltä

Norjan lentoalan työntekijöiden ammattiliitto Parat auttoi yhdysvaltalaisia kollegojaan alusta asti.

- Tämä työ kesti kovin pitkän ajan, ja siihen on pääosin syyllinen työnantajapuolen vastarinta, sanoo Paratin varapuheenjohtaja Vegard Einan.

Hän pitää uutta järjestäytymistä alkuna laajalle yhteistyölle yli rajojen.

- Maailmanlaajuisessa konsernissa on tärkeää, että työntekijät voivat olla yhteistyössä ammattiliittojen kautta. Meistä tämä on myönteistä työnantajallekin, Einan sanoo.