Ahjo (22.09.2016 – Heikki Jokinen) Ammattiliitoilla on merkittävä osuus työntekijöiden eläkkeissä ja terveydenhuollossa Yhdysvalloissa, sillä maassa ei ole kattavaa julkista terveydenhuoltoa. Eläkkeelle siirtyneiden hiilikaivostyöläisen edut ovat nyt vaarassa.

Kaivostyöläisten liitto United Mine Workers of America UMWA on vuodesta 1947 hoitanut omaa sosiaalirahastoaan. Tuolloin maan hallitus sopi liiton kanssa kuluttavaa työtä tekevien kaivostyöläisten eläkerahastosta.

Sopimus velvoitti kaivosyhtiöt osallistumaan työntekijöiden sosiaalikuluihin. Velvoite kirjattiin työehtosopimuksiinkin. Kuitenkin 1980-luvun lopulla kaivosyhtiöt alkoivat luistaa sovituista maksuista.

Tämä johti lakkoihin. Pittston Coal Companyn lakko kesti kymmenen kuukautta, mutta lopulta yhtiö taipui hyväksymään kansallisen sopimuksen.

Lakon seurauksena kongressi sääti vuonna 1992 senaattori Jay Rockefellerin luotsaamana lain, joka velvoitti kaivosyhtiöt maksamaan eläkeläisilleen. Orpoja ja leskiä tuettiin rahaston ylijäämästä.

Nyt liiton rahasto takaa eläkettä ja terveydenhuoltoa yli 120 000 eläkeläiselle. Sen maksatus ylittää 900 miljoonaa euroa vuodessa.

Kaivosteollisuuden kutistuessa rahastossa on enää 10 000 työssä käyvää jäsentä. Heidän työstään kertyvät maksut eivät riitä.

Nyt eteen on tullut toinenkin vakava uhka: noin 50 hiilikaivosyhtiöitä on mennyt viime vuosina konkurssiin. Samalla niiden maksut rahastolle loppuvat. Konkurssioikeudenkäynneissä eläkerahasto jää helposti muiden jalkoihin.

Kaivosyhtiö Alpha Natural Resources asetettiin konkurssiin elokuussa. Oikeus salli sen lopettaa eläkeläistensä terveydenhuollon ja maksaa samaan aikaan 10,7 miljoonan euron bonukset johtajilleen.

Ammattiliitto ei kuitenkaan antanut periksi, vaan sai sovituksi kaivostoimintaa jatkavan uuden yrityksen kanssa työehtosopimukseen kertamaksun eläkkeisiin. Se ei kuitenkaan riitä pitkään, sanoo UMWA:n puheenjohtaja Cecil Roberts liiton tiedotteessa.

- Aika loppuu nopeasti heiltä ja tuhansilta muilta eläkeläisiltä, jotka ovat riippuvaisia näistä eduista.

Liitto ajaa voimalla lakia, jolla hiilikaivostyöläisten eläkkeet ja terveydenhuolto turvattaisiin. Raha siihen siirrettäisiin suljettujen kaivosten kunnostamisrahastosta. Esitys on saanut taakseen useita kongressin ja senaatin jäseniä.

Vastustajat ovat niitä, joille mikä tahansa ammattiliiton hyväksyminen ja tukeminen on kauhistus. Oikeistossa vastustetaan lisäksi tiukasti kaikkea julkista sosiaali- ja eläketurvaa.