SAK (27.09.2016 - Heikki Jokinen) Työttömyys väheni aavistuksen kesällä Espanjassa, mutta valtaosa eli 92,4 prosenttia uusista työsuhteista oli tilapäisiä. Muutos ei johdu vain turistikauden lyhytaikaisten töiden kasvusta.

Espanjaa vaivaa yhä paha työttömyys. Vuoden toisella neljänneksellä työttömyysaste oli 20 prosenttia ja elokuussa työttömiä oli 3,69 miljoonaa.

Vaikka maan työllisyys on kohentunut aavistuksen pahimmista vuosista ja kesäkuussa turistikausi nosti työllisyyslukuja hetkeksi, on työelämä muuttumassa Espanjan suurimman ammattiliiton CCOO:n mukaan yhä tilapäisempään suuntaan.

Kesäkuussa solmituista uusista työsuhteista valtaosa eli 92,4 prosenttia oli määräaikaisia, CCOO kertoo. Uusista työsuhteista kokoaikaisia ja jatkuvia oli 4,4 prosenttia ja osapäiväisiä sekä jatkuvia 3,1 prosenttia.

Tilapäisyys ei johdu yksinomaan turistikauden lyhytaikaisten töiden kasvusta. Myös elokuussa 93 prosenttia uusista työsuhteista oli tilapäisiä.

Tilapäisen työn määrään ei vaikuta se, onko työllisyyden suunta nousussa vai laskussa, koska elokuun luvut ovat samanlaisia kuin työllisyyden parantuessa kesäkuussa. Työllisyys koheni kesäkuussa kaikilla talouden sektoreilla, mutta uudet työt olivat silti määräaikaisia kautta linjan.

Yhä useampi työ osa-aikainen

Työpaikkojen tilapäisyys ja kierrätys näkyy CCOO:n mukaan myös sosiaaliturvan tilastoissa. Sosiaaliturvaan turvautuvien määrä kasvaa nopeasti jopa työttömyyden hiukan hellittäessä.

Työntekijöiden turvattomuutta lisää osapäivätyön suuri osuus, järjestö kertoo. Kesäkuussa neljä kymmenestä uudesta työsopimuksesta oli osa-aikainen.

Ammattiliitot UGT ja CCOO vaativat suunnan muutosta Espanjan politiikkaan. Ne julkistivat syyskuussa yhteisen talouspoliittisen asiakirjan. Palkkojen, vähimmäispalkan ja eläkkeiden korottaminen on välttämätöntä, ne sanovat. Köyhyyden leviäminen maassa on katkaistava.

Verotusta on muutettava siten, että julkiselle sektorille taataan työmahdollisuudet. Järjestöt vaativat työlakien muuttamista takaisin työntekijän oikeuksia puolustaviksi.

Ammattiliitot esittävät vähimmäispalkan nostamista 800 euroon ensi vuonna. Vähitellen sen tulisi nousta 60 prosenttiin keskipalkoista.