Särmä (29.09.2016 - Heikki Jokinen) Särmässä 5/2019 kerrottiin kuinka huonekalujätti Ikea on ostanut 47 000 hehtaaria metsää Romaniasta. Ruotsalainen Lantbrukets Affärstidning raportoi, että yhtiö jatkaa yhä ostojaan siellä, mutta hankkii metsää muualtakin.

Ikea perusti 20 työntekijän tytäryhtiön Liettuaan metsäostojaan varten ja lehden mukaan Ikea perustaa sellaisen lisäksi Viron Tarttoon. Baltiassa Ikea omistaa nyt 25 000 hehtaaria metsää.

ATL-lehti haastattelee Ikean Frederik de Jongia, joka sanoo metsäostojen tähtäävän riippumattomuuteen puutavaran toimittajista. Kyse on pitkäaikaisesta sijoituksesta ja metsän käytöstä, ei sillä keinottelusta, hän sanoo.

Nyt Ikea hankkii puustaan 25,5 prosenttia Puolasta. De Jongin mukaan metsien ostamisen tavoitteena on päästä eroon Puolan ylikuumentuneista markkinoista.

Toiseksi eniten Ikea hankkii puuta Liettuasta, 7,3 prosenttia tarpeestaan. Kolmantena on Venäjä, 6,9 prosenttia ja neljäntenä Saksa, 6,4 prosenttia. Ruotsi on vasta viides, 6,3 prosenttia.

Ikea jatkaa metsän ostamista, mutta de Jong ei kerrro mihin yhtiö jatkossa suuntaa. Euroopan ulkopuoliset maat eivät kuitenkaan järin kiinnosta, hän täsmentää.

ATL-lehti laskee Ikean käyttäneen metsäostoihin toistaiseksi 115 miljoonaa euroa.