SAK (11.10.2016 - Heikki Jokinen) Jyrki Raina jätti teollisuuden ammattiliittojen maailmanjärjestö IndustriAllin pääsihteerin tehtävän järjestön kongressissa Rio de Janeirossa lokakuussa. Hän työskenteli IndustriAllin pääsihteerinä sen perustamisesta vuonna 2012 lähtien.
IndustriAll kokoaa yhteen 50 miljoonaa teollisuuden työntekijää 140 maasta. Se syntyi kun kolme aiempaa maailmanliittoa yhdistyi: kemian- ja kaivostyöläisten ICEM, metallityöläisten IMF ja tekstiilityöläisten ITGLWF.
Uudeksi IndustriAllin pääsihteeriksi valittiin lokakuun alussa pidetyssä kongressissa brasilialainen Valter Sanches. Hän aloitti metallityöläisenä 17-vuotiaana ja työskenteli Rolls-Roycen sekä Mercedes-Bentzin tehtailla Sao Paolossa. Sanches on Brasilian CNM/CUT-metalliliiton kansainvälisten asioiden sihteeri.
Ruotsalaisen Dagens Arbete -lehden haastattelussa Ranskassa asuva Jyrki Raina kertoi muuttavansa Barcelonaan ja pohtivansa siellä, mitä seuraavaksi.
– Kaksi asiaa kiinnostaa minua: jäsenien hankkiminen liittoihin sekä kamppailu palkasta, jolla tulee toimeen.
– Neljässä vuodessa olemme onnistuneet esimerkiksi kaksinkertaistamaan vähimmäispalkat Indonesiassa sekä nostamaan niitä 80 prosenttia Kambodžassa ja 75 prosenttia Vietnamissa.
Bangladesh-sopimus muuttaa koko maailman tekstiiliteollisuutta
Raino kertoo olevansa tyytyväinen, että hänen pääsihteerikaudellaan IndustriAllista luotiin uusi maailmanliitto.
– Ensimmäiset vuotemme osoittavat meidän tehneen oikein, että meillä oli oikea strategia, Raina toteaa Dagens Arbeten haastattelussa.
Raina on tyytyväinen myös Bangladesh-sopimukseen vaatejättien kanssa. Se on auttanut alan työolojen parantamisessa. Sopimus on muuttamassa koko maailman tekstiiliteollisuutta ay-liikkeen voiman ansiosta.
Yhdistyneen IndustriAllin perustamisen merkitys näkyy siinäkin, että yhdeksään kymmenestä sen yrityksille lähettämistä kirjelmästä vastataan.
Jyrki Raina kertoi jo viime vuonna Helsingin Sanomien haastattelussa jättävänsä pääsihteerin paikan tänä syksynä ja ryhtyvänsä itsenäiseksi ay-konsultiksi. Dagens Arbete -lehdelle hän kertoo ehdottomasti jatkavansa ay-toiminnassa, mutta uudessa roolissa.
– Haluan ennen kaikkea enemmän aikaa lukemiseen ja ajattelemiseen.
Ennen IndustriAllin perustamista Raina työskenteli Kansainvälisen metallityöväen liiton IMF:n pääsihterinä vuodesta 2009 sekä useissa muissa suomalaisissa ja kansainvälisissä ay-tehtävissä.