Ahjo (13.10.2016 - Heikki Jokinen) Työaika nousee yhä tärkeämmäksi asiaksi Saksan metallityöläisille. IG Metall -liitto kampanjoi ylityökorvausten, lyhyemmän työajan ja joustavampien käytäntöjen puolesta.
IG Metallin jäsenkyselyssä valtaosa kertoi työtahdin kiristymisestä ja paineista jatkaa siksi työpäivää. Yhteensä 93 prosenttia piti tärkeänä voida saada tarvittaessa lyhyt vapaa-aika omien asioiden hoitoa varten.
Lähes yhtä tärkeänä pidettiin työajan ennustettavuutta, jotta arki ei häiriinny liikaa. Valtaenemmistö toivoi myös mahdollisuutta vähentää työtuntien määrää ikääntymisen myötä.
IG Metall nostaa tänä syksynä työajan keskeisesti esille toiminnassaan. Mein Leben - meine Zeit (Minun elämäni - minun aikani) -kampanjalla liitto kehottaa ajattelemaan työajan uudelleen.
Puheenjohtaja Jörg Hofmann sanoo kampanjan vaativan, että työajan on oltava turvallista eli ennustettavaa, oikeudenmukaisesti korvattua ja siihen on voitava itse vaikuttaa.
Kamppaillu työajan lyhentämiseksi vei vuosikymmeniä. Kun liitto perustettiin vuonna 1891, metallityöläisten työaika oli 11 tuntia kuutena päivänä viikossa.
Vuoden 1984 lakon ansiosta normityöajaksi silloisessa Saksan liittotasavallassa saatiin 35 tuntia viikossa. Idän osavaltioissa työaika on yhä 38 tuntia viikossa.
Todelliset työajat ylittävät nämä normit, sillä palkatonta ylityötä tehdään paljon. Liitto laskee virallisten tilastojen pohjalta, että metalli- ja elektroniikkatyöläiset tekevät kukin palkatonta ylityötä 27,8 tuntia vuodessa. Tämän lahjan arvo on 1,72 miljardia euroa vuodessa.
Nyt liiton katse on työntekijöiden vaikutusvallan lisäämisessä työaikaan. Se nostaa esimerkiksi Deutzin tehtaat Kölnissä. Siellä yritysneuvoston luoma työaikakirjanpito toimii liikennevalon tavoin. Jos työaikatilillä on 10 tuntia liian vähän tai 35 tuntia liikaa, palaa vihreä valo.
Kun ylityötunteja tulee 36, keltainen valo kertoo esimiehille, että niitä on alettava purkamaan. Jos luku heilahtaa 50:een, esimiehelle menee viesti joko tuntien pikaisesta pitämisestä vapaana tai ylityön korvaamisesta.
Työaikapankki antaa työntekijälle mahdollisuuden saada vapaata arjen tavanomaisena työaikanakin.
Deutzin yritysneuvosto kysyi työntekijöiden kantaa aikapankkijärjestelmäänsä. Vastaus oli selkeä: 96 prosenttia sanoi, että jos työnantaja haluaa minun joustavan, on minun voitava itse saada tarvittaessa lyhytaikaisesti vapaata.