PAM (24.10.2016 - Heikki Jokinen) Ruotsin seteli- ja kolikkokannan uudistus aiheuttaa pulmia kaupoissa. Uudet kolikot eivät käy ostosvaunuihin ja kolikoiden käyttöä kassoilla on jouduttu rajoittamaan.

Ruotsin vanha viiden kruunun kolikko poistui käytöstä kesällä. Kolikkoa on käytetty monissa automateissa sekä kauppojen ostosvaunuissa. Uudet viiden kruunun kolikot eivät tähän tarkoitukseen kuitenkaan sovi.

Kaupan alan ammattiliitto Handelsin lehti Handelsnytt haastatteli ostosvaunu-yhtiön markkinointivastaava Åke Werlebäckiä. Hän muistuttaa, että kymmenen kruunun kolikkokin käy useimpiin vaunuihin.

Vaunuja myyvään yhtiöön tulee kuitenkin paljon kyselyjä siitä mitä tehdä. Monet kaupat haluavat muovista lisäosaa, jolla tukkia kolikkoreikä. Tämä voi kuitenkin rikkoa lukon, Werlebäck sanoo.

Osa kaupoista ruuvaa pois koko kolikkolukon. Siihen kannustaa sekin, että kolikkojen kantaminen mukana on yleensäkin vähentynyt. Vaunujen käyttö ei aina onnistu muutoinkaan.

Werlebäck muistuttaa, että kolikkolukon tarkoitus on saada asiakas palauttamaan vaunu paikoilleen, ei varkauksien esto.

Lukon poistaminen vaikuttaa suoraan työntekijöihin. Werlebäck sanoo vaunun painavan 25-30 kiloa ja niiden paikoilleen siirtämisen tulevan raskaaksi henkilökunnalle.

Kolikkojen vaihtumisesta ja niiden käytön vähenemisestä huolimatta kolikkolukot säilynevät käytössä näkyvissä olevan ajan, Werlebäck sanoo.

Meneillään on tosin kokeiluja, joissa vaunu saataisiin käyttöön siihen kytketyllä älypuhelimella. Puhelin latautuisi samalla.

Yhdeksässä kuukaudessa vaihdetaan 11 000 tonnia kolikoita uusiin, ja se näkyy kaupoissakin. Ruotsin kaupan työnantajaliitto Svensk Handel suosittaa, että kaupat asettaisivat kolikoilla maksamiseen 25 kolikon ylärajan.

Kaupan ammattiliitto Handels ei pidä rajaa tarpeellisena, koska Ruotsissa monissa kaupoissa on kolikkoautomaatit, joihin asiakas itse syöttää rahat. Liitto ei usko kauppojen tukkeutuvan kolikkopussien kanssa tulevista asiakkaista.

Tarvitaan vain hiukan kärsivällisyyttä, vaikka maksu saattaa välillä hidastuakin, sanoo liiton työsuojeluasiamies Krister Colde.