SAK (28.10.2016 - Heikki Jokinen) Ruotsin ammattiliittojen keskusjärjestö LO tavoittelee 2,8 prosentin palkankorotuksia sekä matalapalkkaerää ensi vuoden työehtosopimuskierroksella.

Ensimmäisenä korotusprosenttinsa esitti tänään perjantaina Facken inom industrin -yhteistyöjärjestö. Siinä on mukana viisi teollisuuden ammattiliittoa: Sveriges Ingenjörer, IF Metall, toimihenkilöliitto Unionen, Livsmedelsarbetareförbundet sekä puu- ja graafisen alan GS.

Teollisuuden liittojen palkankorotusvaraa arvioivan raportin mukaan 2,8 prosentin korotus on sopeutettu talouden edellytyksiin. Se ei vaaranna kilpailukykyä ja käy yksiin Ruotsin keskuspankin inflaatiotavoitteen kanssa.

Keskusjärjestö LO päätti samana päivänä, että sen liittojen vaade tes-kierroksella on sama 2,8 prosenttia. LO oli jo aiemmin lokakuussa päättänyt lähteä yhteisin tavoittein neuvotteluihin.

LO haluaa solmia vuoden mittaisen sopimuksen.

Palkkaratkaisuun on sisällyttävä matalapalkkaerä, LO vaatii. Kaikkien alle 2 340 euroa kuussa ansaitsevien palkan on noustava vähintään 68 euroa kuussa. Rajan yli ansaitsevat saisivat prosenttikorotuksen.

– Puolet LO:laisista naisista hyötyy matalapalkkaerästä. 68 euron korotuksella voimme parantaa työmarkkinoilla niiden asemaa, jotka ansaitsevat vähiten. Tuntuu hyvältä, että yhtenäinen LO panostaa niihin, jotka sitä eniten tarvitsevat, sanoo keskusjärjestön puheenjohtaja Karl-Petter Thorwaldsson.

LO:n aiemmin lokakuussa päätetyissä yhteisissä tes-vaatimuksissa korostetaan, että matalapalkkaisten ei pidä joutua maksamaan saamaansa erityistä korotusta muita etuja huonontamalla. Siksi LO vaatii, että loma- ja muita korvauksia korotetaan palkkojen nousun suhteessa.

LO esittää myös muutoksia työnantajaliiton kanssa neuvottelemiinsa sopimuseläkkeisiin. Se haluaa muuttaa niiden perustana olevaa laskutapaa työntekijälle edullisemmaksi.