Ahjo (03.11.2016 - Heikki Jokinen) Sinnikäs kamppailu järjestäytymis- ja sopimusvapaudesta ei laannu Etelä-Koreassa.

Kesällä maan ammattiliitojen keskusjärjestö KCTU:n puheenjohtaja Han Sang-gyun tuomittiin viideksi vuodeksi vankeuteen.

Häntä syytettiin liikenteen häiritsemisestä ay-liikkeen viime marraskuun uusia työlakeja vastustavalla mielenosoituksella. Yli 20 000 poliisia hyökkäsi mielenosoittajien kimppuun vesitykein ja kyynelkaasulla. Yksi mielenosoittaja kuoli.

Pian Hanin tuomion jälkeen julkisen alan ja kuljetustyöläisten liitto KPTU:n varapuheenjohtaja Cho Sung-deok tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankeuteen vastaavilla syytteillä. Yli 20 ay-johtajaa istuu nyt vankilassa.

Julkisen sektorin järjestäytyminen on kielletty kokonaan tai rajoitettu vahvasti. Hallitus kieltäytyy tunnustamasta alan ammattiliittoja, lakkauttaa niiden paikallisosastoja sekä pidättää aktivisteja.

Etelä-Korean taloutta hallitsevat suuryhtiöt ovat yhtä taipumattomia kuin maan hallitus. Hyundai Motors -yhtiössä on kiistelty uudesta työehtosopimuksesta jo keväästä.

Maan metallityöväen liitto KMWU julisti kesällä koko alalle 150 000 metallityöläisen tukilakon. Hyundain ammattiliitto järjesti mielenosoituksia, 24 työnseisausta ja ylityökieltoja saaden yhtiön neuvottelemaan.

Jäsenet kuitenkin äänestivät sopimusesityksen kumoon. Yhtiö ei enää suostunut neuvottelemaan ja liitto aloitti täyden lakon Hyundai Motorsilla lokakuun alussa.

Etelä-Korean työministeri uhkasi hallituksen kieltävän sen pakkotoimin. Laki sallii hallituksen siirtää maan taloutta vahingoittavat lakot. Lakia tulkitsee hallitus. Uhkaus palautti yhtiön neuvotteluihin ja sai ammattiliiton lopettamaan lakon.

Viime vuonna Hyundai Motorsin alihankkija YooSung Enterprisen työntekijä Han Kwang-ho teki itsemurhan viiden vuoden kiusaamisen ja syrjinnän jälkeen. Hän oli metalliliitto KMWU:n luottamushenkilö työpaikallaan.

Yhtiö tehtaili poliisille 11 tekaistua syytettä häntä vastaan. Juuri ennen itsemurhaansa Han oli jälleen kerran kutsuttu yhtiön kurinpitokuulusteluun.

Maan työministeriön mukaan Hyundai Motors sai säännöllisesti raportit alihankkijansa ay-vastaisesta toiminnasta sekä neuvotteli uusista toimista sen johdon ja ay-toimintaa häiritsemään pestatun konsulttitoimiston kanssa.

Lakkoilu ei lopu vaan leviää. Lokakuussa lakossa olivat kuljetustyöläiset ja rautatieläiset. Hallitus vastasi erottamalla satoja julkisen liikenteen työntekijöitä sekä julistamalla lakkoja laittomiksi.