PAM (18.11.206 - Heikki Jokinen) Joka viides hotelli- ja ravintolatyöntekijä on joutunut seksuaalisen ahdistelun kohteeksi työssään kolmen viime vuoden aikana, kertoo norjalaisen ay-liikkeen selvitys.

Moni ahdistelluista sanoo sen toistuneen useita kertoja viime vuosina. Yksi viidestä ahdistelusta raportoineesta sanoo sen toistuneen yli kymmenen kertaa.

Selvityksen takana ovat keskusjärjestö LO sekä ammattiliitot Fellesforbundet ja Fagforbundet. Työn ne tilasivat tutkimuslaitos Fafolta, jolla on nyt tutkimushanke aiheesta.

Hotelli- ja ravintola-alalta tukijoiden kyselyyn vastasi 1 432  Fellesforbundetin jäsentä. Ahdistelijoina olivat sekä asiakkaat, työtoverit että johtajat.

Yli puolessa tapauksista ahdistelija oli asiakas, vajaassa puolessa työtoveri ja neljänneksessä tapauksista työpaikan johtoon kuuluva. Sama työntekijä on voinut joutua ahdistelluksi usealtakin taholta.

Ei liene yllätys kenellekään, että alkoholin juominen vaikuttaa selvän kielteisesti asiakkaiden käytökseen. Vaikein tilanne on isoissa yritysjuhlissa ja humalaisten hotelliasiakkaiden kanssa.

Kaikilta haastatelluilta kysyttiin, miten työpaikalla toimitaan seksuaalisen ahdistelun tullessa ilmi. Alustavat tutkimustiedot osoittavat menettelyjen olevan monesti puutteellisia, sanoo Fafon tutkija Mona Bråten.

Hän esittää, että ahdistelun ehkäisemiseksi työpaikoilla tulisi painottaa valistusta ja tiedotusta sekä parantaa varoituksiin liittyviä menettelyjä ja ahdistelun seurantaa.

Fellesforbundetin liittosihteeri Hege Skulstad Espe sanoo, että tutkimuksen luvut ovat pelottavia. Hän kuitenkin pitää mahdollisena, että todelliset luvut ovat vieläkin suurempia, sillä kaikkea ei raportoida.

Skulstad Espe haluaa nostaa keskusteluun yritystenkin vastuun firmajuhlistaan. "Työnantajien tulisi työskennellä järjestelmällisesti, jotta heidän työntekijänsä käyttäytyisivät hotelli- ja ravintolatyöntekijöitä kohtaan heidän ansaitsemallaan kunnioituksella."

Keskusjärjestö LO:n pääsihteeri Peggy Hessen Følsvik sanoo seksuaalisen ahdistelun olevan suuri ongelma koko työelämässä. Hän muistuttaa, että se on pulma myös terveys- ja sosiaalihuollossa.

Koko tutkimushankkeen lopulliset tulokset julkistetaan maaliskuussa 2017.