Ahjo (24.11.2016 - Heikki Jokinen) Kaivosteollisuuden vaikeudet ovat johtaneet laittomien kultakaivosten kasvuun Etelä-Afrikassa. Tuhannet ihmiset kaivavat nyt omin päin hylätyissä kaivoksissa.
Vuoden 1886 kultaryntäys johti Etelä-Afrikan pääkaupunki Johannesburgin perustamiseen. Eräs suurimpia kultasuonia löytyi Johannesburgin Langlaagtesta.
Nyt alue on täynnä hylättyjä kaivoskuiluja. Ne houkuttelevat tuhansittain työttömiä etsimään omin päin kultaa alkeellisin varustein ja tukematta tunneleita.
Joskus kultaa löytyy, joskus ei, mutta kaikki eivät palaa kaivoskuiluista hengissä. Kaivoksiin meneviä kutsutaan nimellä zama-zama, joka tarkoittaa suunnilleen "tyhjästä nyhjäisijää" tai "onnensa kokeilijaa".
Suuri osa heistä tulee naapurimaista kuten Zimbabwesta, Mosambikista ja Lesothosta. He ovat usein maassa laitttomasti eikä katoamisista tai onnettomuuksista hevin raportoida viranomaisille.
Syyskuussa Langlaagten hylätyistä kaivoksista löytyi useita ruumiita ja kadonneita oli toistakymmentä. Omaiset ja muut zama-zamat yrittävät pelastaa loukkuun jääneitä itse, mutta se voi olla kohtalokasta. Erästä kuollutta kaivoksesta hakeneista kahdeksasta miehestä vain kolme pääsi takaisin maan pinnalle.
Ahtaat laittomat yhdyskäytävät haittaavat pelastustoimia. Johannesburgin pelastuslaitoksen ryhmä joutui pysähtymään kun tunneli kapeni 30 senttiä korkeaksi, kertoo laitoksen edustaja Synock Matobako.
Sitä oli ryömittävä seitsemän metriä, jonka jälkeen piti kävellä puoli tuntia päästäkseen loukkuun jääneiden luo.
Kaivosministeriö sanoo sulkeneensa tänä syksynä Langlaagtessa 200 kaivoskuilua ja pidättäneensä 800 zama-zamaa. Kaivoksista johtaa maan pinnalle kuitenkin tuhansia ilmastointi- ja muita aukkoja. Niiden kaikkien tukkiminen on erittäin työlästä.
Maan laillisetkin kaivokset ovat käyneet yhä vaarallisemmiksi. Monissa yli satavuotiaissa kultakaivoksissa mennään yhä syvemmälle, jopa 3,9 kilometriin asti. Kuolemantapausten määrä nousi viime vuonna ensimmäistä kertaa sitten vuoden 2008.
Kaivostyöläisten liitto Numsa näkee Langlaagten tapahtumien kertovan työväenluokan tilanteesta maassa. Vain todella epätoivoiset työläiset vaarantavat elämänsä tällaisilla työoloilla, liitto sanoo. Numsa vaatii, että maaperän rikkaudet on kansallistettava.
Sama ilmiö toistuu muuallakin. Lokakuussa 11 miestä kuoli mudan vyöryessä laittomaan kultakaivokseen Sumatralla Indonesiassa. Viime syksynä 12 miestä kuoli Jaavalla kaivaessaan omin päin hylätyssä kultakaivoksessa.