Ahjo (15.12.2016 - Heikki Jokinen) Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi ja republikaanien vallan vahvistuminen ovat ankara isku ammattiliitoille. Ne tukivat lähes poikkeuksetta Hillary Clintonin valintaa. Näin tekivät myös metalliliitto USW ja autotyöntekijöiden liitto UAW.
USW:n puheenjohtaja Leo W. Gerard tarjoaa uudelle presidentille yhteistyötä asioissa, joita hän kampanjassaan lupasi: teollisuuden elvyttäminen, työn tuominen takaisin Yhdysvaltoihin ja infrastruktuurin parantaminen.
Samalla hän sanoo, että erimielisyyksiäkin on, kuten työntekijöiden oikeudet, työehtosopimusjärjestelmä, tervedenhuolto, rotusuhteet ja naisten tasa-arvo. Niissä liitto lupaa jatkossakin taistella.
Autotyöntekijöiden puheenjohtaja Dennis Williams sanoo, että UAW kamppailee Trumpin kanssa vapaakauppasopimusten kumoamiseksi. Hän tukee Trumpin ehdotusta Meksikosta tuotujen autojen 35 prosentin verosta.
Samalla Williams painottaa UAW:n olevan työtä tekevien ihmisten edistyksellinen liitto, jolla on valtavia mielipide-eroja tulevan presidentin kanssa. UAW ei luovu kamppailusta sukupuolten tasa-arvon ja siirtolaisten oikeuksien puolesta, hän vakuuttaa.
Sitkeästi ay-liikettä vastustavien republikaanien voitto on historiallinen. Puolue hallitsee nyt kaikkia valtion kolmea valtaoikeutta: toimeenpanovaltaa eli presidentti ja hallitus, lainsäädäntövaltaa eli kongressi ja senaatti sekä tuomiovaltaa eli korkein oikeus, johon presidentti Trump nimittänee uusia tiukasti ay-vastaisia jäseniä.
Lisäksi Trump voi nimittää työelämäasioista vastaavan National Labor Relations Boardin virkamiehet. Se on ollut Obaman presidenttikaudella vakaa työntekijöiden oikeuksien puolustaja. Samoin käy työministeriölle.
Yhdysvaltain lain mukaan ammattiosaston perustamiselle on saatava työntekijöiden enemmistön hyväksyminen. Tällöin järjestäytymättömienkin työntekijöiden on maksettava liitolle pientä korvausta etujensa ajamisesta. Työehtosopimukset ovat yleensä yrityskohtaisia.
Jo 26 republikaanien johtamaa osavaltiota on kumonnut lain alueellaan. Lain muuttaminen liittovaltion tasolla on pysähtynyt korkeimpaan oikeuteen. Kun Trump pääsee nimeämään sinne uusia tuomareita, laki on suuressa vaarassa.
Tämä olisi vakava isku ammattiliittojen mahdollisuuksille ja kyvylle tehdä työehtosopimuksia sekä rahoittaa toimintansa. Niiden jäsenpohja on jo nyt suppea, teollisuuden työntekijöiden järjestäytymisprosentti on 10 ja kaivosteollisuuden 7,5.