Särmä (22.12.2016 - Heikki Jokinen) Italian parlamentti hyväksyi maatalouden työntekijöiden orjatyötä vastustavan lain. Yksikään kansanedustaja ei äänestänyt lakia vastaan, 336 äänesti sen puolesta.

Nykyaikaista orjatyötä esiintyy erityisesti maataloudessa. Italiaan hankitaan joka vuosi maatalouden kausityöhön 430 000 työntekijää laittomien välittäjien kautta. Ainakin neljäsosa pestatuista kärsii raa'asta hyväksikäytöstä.

Työsuojelun puuttumisen ja raa'an hiostamisen vuoksi maataloustyössä sattuu toisinaan kuolemantapauksiakin.

Kausityöläiset tulevat pääosin Afrikasta, Itä-Euroopasta sekä Intiasta ja Pakistanista. Rooman etäläpuolella Agro Pontinossa on 30 000 Intian niemimaalta saapuneen sikhin yhteisö. He työskentelevät lähinnä alueen 9 000 viljelijälle.

Sikhi-työläiset kertovat saavansa palkkaa 3 - 3,50 euroa tunnilta. Se jää selvästi alle maan lähes yhdeksän euron vähimmäispalkan. Allekirjoittamissaan sopimuksissa he vakuuttavat saavansa vähimmäispalkan. Tämä ei toteudu, koska heidän kaikkia työtuntejaan ei kirjata.

Tilat hankkivat työvoimansa välitysyhtiöiden kautta. Ne käyttävät yhteyksiään köyhissä maissa ja hankkivat työntekijät ruusuisin lupauksin. Italaissa todellisuus on toinen: työpäivät ovat ylipitkiä ja palkat mitättömiä.

Italia kielsi caporalato-järjestelmäksi kutsutun ihmisten välittämisen vuonna 2011. Kiellon vaikutus on jäänyt vähäiseksi. Nyt säädetty laki korottaa ihmiskaupan vankeusrangaistuksia, määrää väärinkäyttäjille sakon jokaista välitettyä työntekijää kohti sekä parantaa lain valvontaa.