AYUM (05.10.2016 - Heikki Jokinen) Valmistautuminen kevään 2017 työehtosopimuskierrokseen Ruotsissa alkaa. Nyt pohditaan palataanko viime kierroksella murtuneeseen Ruotsin malliin.

Ruotsissa teollisuusliitot ovat useimpina vuosina sopineet vientiteollisuuden mukaan sopeutuvan palkankorotustason, jota muutkaan liitot eivät ylitä. Keskusjärjestö LO on päättänyt yhteiset tavoitteet kaikille 14 jäsenliitolleen.

Viime tes-kierroksella tämä Ruotsin malli murtui. Kun yleinen palkankorotusten taso oli 56 euroa kuukaudessa, apuhoitajat saivat 110 euron korotuksen kuukaudessa. He saavat yleistä tasoa paremmat korotukset vielä kahtena seuraavanakin vuonna.

LO:n tavoite on puolittaa naisten ja miesten nyt 12 prosentin palkkaero toisiaan vastaavissa töissä vuoteen 2028 mennessä. Tavoite on kuitenkin lähestynyt hitaasti.

IF Metall -liiton sopimussihteeri Veli-Pekka Säikkälä kertoo Arbetet-lehdessä, että apuhoitajien korotus oli sydämenasia myös IF Metallille. Se ja Kommunal-liitto tavoittelivat LO:lle yhteistä tes-linjaa, johon olisivat kuuluneet apuhoitajien erityiset korotukset.

- Mutta siihen muut LO-liitot eivät lähteneet mukaan, siksi mitään LO:n yhteistä linjaa ei päätetty. Sen sijaan me ja Kommunal jatkoimme yhdessä, ja (puu- ja graafisen alan liitto) GS roikkui mukana.

IF Metall toimi yleisesti tiedettyä aktiivisemmin yhdessä Kommunalin kanssa apuhoitajien erityiskorotuksen puolesta, Säikkälä sanoo. Syy on feministiseksi järjestöksi itsensä määritelleen liiton sitoutuminen sukupuolten palkkaerojen kaventamiseeen.

Säikkälä suhtautuu joustavasti seuraavan tes-kierroksen malliin. Viime kierroksen yhteisten tavoitteiden puute ei ollut valtava menetys. On löydettävä paras tapa neuvotella ja se voi olla liittokohtainenkin.

Samalla hän korostaa, että yhteiset tavoitteet ovat tapa auttaa niitä ryhmiä, jotka eivät omin voimin saisi palkkojaan korotetuiksi. Toinen etu on kurinalaisempi neuvotteluprosessi, jotta teollisuuden työpaikat eivät häviä.

Moni LO-liitto on jo asettunut kannattamaan yhteisten tavoitteiden asettamista ensi kierokselle. Kommunalin puheenjohtaja Tobias Baudin sen sijaan sanoo liiton satsaavan joidenkin ryhmien erityiskorotuksiin.