Intiim (04.05.2016 - Heikki Jokinen) Paikallinen sopiminen Saksassa perustuu työehtosopimuksiin sekä työntekijöiden ja heidän liittojensa vankkaan oikeuteen saada tietoa ja olla aidosti mukana päättämässä.
Saksassa ammattiliitot ja yritykset voivat tehdä paikallisia kriisiaikojen sopimuksia. Niillä voidaan tilapäisesti heikentää työehtosopimuksen määräämiä etuja.
Kriisisopimusten takana on pitkään rakennettu luottamus ja työntekijöidenkin äänen kuuleminen. Maassa toimii yli satatuhatta työntekijöitä edustavaa yritysneuvostoa. Niillä on laaja tiedonsaantioikeus ja mahdollisuus vaikuttaa useisiin työntekijöitä koskeviin asioihin.
Isoimmissa yrityksissä työntekijöillä on puolet yrityksen johtoa valvovan hallintoneuvoston paikoista.
Kriisilausekkeen käyttö säädellään työehtosopimuksissa. Liitot seuraavat niiden toteutumista ja osallistuvat sopimiseen yrityksen tasolla.
Miten kemian teollisuudessa?
Teollisuusliitto IG BCE eli Industriegewerkschaft Bergbau, Chemie, Energie edustaa kemian aloja. Miten se käyttää yrityskohtaista kriisilauseketta?
Kemian työehtosopimuksessa lukee, että työllisyyden turvaamiseksi tai kilpailukyvyn parantamiseksi voivat työnantaja, yritysneuvosto ja tes:n osapuolet sopia yrityksen tai sen osan väliaikaisesta työehtosopimuksen alle menevistä ehdoista.
Ilman näiden kaikkien yhteisymmärrystä ei kriisisopimusta synny.
Liitolla on omat ehdot kriisilausekkeen käyttöön, kertoo sähköpostilla Karin Erhard IG BCE:n sopimusosastolta.
- Kaikkien kriisilausekkeiden on oltava määräaikaisia. Muita ehtojamme ovat työpaikkojen varmistaminen, tuotannon pysyminen paikkakunnalla tai esimerkiksi investointien lisääminen.
Kriisopimuksia ei solmita ainoastaan yrityksen voiton tai osingon kasvattamiseksi.
Neuvottelut kriisilausekkeesta voivat alkaa vasta kun yritysneuvosto ja liiton asiamies saavat kaikki tarvittavat tiedot yrityksen taloustilanteesta. Ne analysoidaan tarkasti, toisinaan ulkopuolisen konsultin avulla.
Heti neuvottelujen alussa selvitetään, mitä etuja työntekijät saavat sopimuksessa. Niitä voivat olla irtisanomisuojan ja investointien lisäksi esimerkiksi erilaiset tuotannon tai sen osien lakkauttamis- ja ulkoistamiskiellot sekä kielto siirtää tuotanto muualle. Ehdot määritellään yrityskohtaisesti.
IG BCE sopii kriisilausekkeesta ainoastaan järjestäytyneiden työantajien kanssa. Sopimus raukeaa mikäli työnantaja eroaa työnantajaliitosta.
Vain 490 Saksan 71 900 työehtosopimuksesta on yleissitovia. Liitoille on tärkeää laajentaa työehtosopimusten kattavuutta sekä saada yritykset liittymään työnantajaliittoihin.
Liitto mukana sopimisessa
Liiton asiamies on yleensä aina mukana yrityksen tason kriisisopimuksen neuvottelussa, Karin Erhard sanoo.
- Se helpottaa tiedon kulkemista liiton sisällä, koska asiamies käy taustakeskusteluja liiton keskushallinnon asiantuntijoiden kanssa. Näin varmistetaan, että sopimuksen ehdot täyttyvät.
Tämän jälkeen liitto antaa luvan paikalliseen kriisisopimukseen. Mikäli sopimus ei sisällä työntekijöille annettavia etuja kuten irtisanomissuojaa, lupaa ei anneta eikä sopimus ole oikeudellisesti sitova, Karin Erhard lisää.
Kemian alalla työntekijöiden etujen tilapäinen heikentäminen liittyy yleisimmin työehtosopimuksessa sallittuun työaika- ja palkkausvaihteluun. Viikkotyöaikaa tes sallii nostettavan tai laskettavan tietyin ehdoin 2,5 tunnilla. Lomapalkka ja vastaavat edut lasketaan kuitenkin tes:n mukaisen tuntimäärän perusteella.
- Tes määrää työajaksi 37,5 tuntia, mutta se voidaan kriisisopimuksella nostaa 40 tuntiin samalla palkalla, Karin Erhard sanoo.
Tes:n mukainen kriisitoimi voi myös olla palkkojen laskeminen tilapäisesti enintään kymmenellä prosentilla. Työntekijöille sovitaan tällöin vastikkeeksi bonus, korotettu lomapalkka tai muu korvaus kun yritys jälleen menestyy.
Palkkoja ei voi alentaa ennen kuin kaikki tes:n ylittävät palkat on laskettu sen tasolle. Sopimus vaatii liiton ja yritysneuvoston hyväksymisen.
Kriisisopimuksiin mentäessä yrityksen on täytynyt jo hyödyntää tes:n tarjoamia muita joustomahdollisuuksia kuten työaikapankkia.
IG BCE -liitolla on nyt voimassa 141 kriisisopimusta, Karin Erhard kertoo. Niiden määrä on viime vuosina ollut laskussa. Yleisimmin sovitaan työajan pidentämisestä.
+++++++
Mikä on IG BCE?
Kaivosteollisuuden, kemian, energia-alan sekä paperi-, lasi-, lääke- ja nahkateollisuuden kattava IG Bergbau, Chemie, Energie pitää päämajaansa Hannoverissa.
Se on Saksan kolmanneksi suurin ammattiliitto 651 181 jäsenellään. Heistä 79 prosenttia on miehiä. Liitolla on 44 piirijärjestöä ja 1 100 paikallisastoa.