SAK (02.01.2017 - Heikki Jokinen) Vuoden 2017 työehtosopimusneuvottelut käynnistyivät joulun alla Ruotsissa, kun ammattiliitot ja teknologiateollisuuden työnantajat luovuttivat neuvotteluvaatimuksensa toisilleen.
Työnantajat esittävät kovia vaatimuksia. Teollisuuden työntekijä saa nyt tehdä vuodessa 150 tuntia ylitöitä, työnantaja esittää rajaksi 200 tuntia. Tämän päälle työnantaja saisi sopia työntekijän kanssa 50 lisätuntia vuodessa.
Teknologiateollisuuden sopimuksessa on niin sanottu työaikakäytävä, joka sallii työnantajalle enintään 40 minuutin päivittäisen tai 2,5 tunnin viikoittaisen työaikajouston ilman paikallista sopimista. Tämän työnantaja haluaa nyt nostaa seitsemään tuntiin kahden viikon jaksossa.
Se merkitsisi sunnuntain pitämistä tavallisena työpäivänä, sanoo IF Metall -liiton puheenjohtaja Anders Ferbe. IF Metall tavoittelee jouston lyhentämistä 30 minuuttiin päivässä, jos työajan pidentämisestä ei ole sovittu ammattiosaston kanssa.
Kemian ja muoviteollisuuden työnantajaliitto IKEM esittää joustavan työaikakäytävän nostamista peräti kahteen tuntiin päivässä eli kymmeneen tuntiin viikossa.
– Mitä pidempi työaikakäytävä on, sitä houkuttelevampaa työnantajalle on jättää sopimatta ammattiosaston kanssa, Ferbe perustelee.
Teknologiateollisuus haluaa lisäksi pidentää lomakautta touko- ja syyskuulle. Nyt se on kesäkuusta elokuuhun.
Ei matalapalkkaerälle
Osapuolten palkkavaatimukset näyttävät nekin hyvin erilaisilta. Ammattiliitot vaativat 2,8 prosentin korotuksia ja vähintään 68 euron matalapalkkaerää alle 2 340 euroa kuussa ansaitseville.
Työnantaja esittää kustannusneutraalia palkkaratkaisua. Tällöin palkkojen korotukset korvattaisiin sopimuksen heikennyksillä muissa yhteyksissä, kuten ylityö- tai iltalisiä leikkaamalla.
Teknologiateollisuus sanoo, että palkankorotusten on jäätävä alle 1,5 prosentin. Matalapalkkaerää se ei hyväksy.
Lisäksi teknologiateollisuuden työnantajat vaativat, että palkankorotukset sovitaan työpaikoilla ja niissä olisi mahdollista poiketa valtakunnallisen työehtosopimuksen määräämistä korotuksista. Palkankorotukset voisivat tällöin alittaa työehtosopimuksissa sovitun.