SAK (27.01.2017 - Heikki Jokinen) Terveyspalvelujen siirto yksityisille yhtiöille toi isoja pulmia Etelä-Tanskassa. Aluehallinnon oli pakko ottaa ambulanssit takaisin itselleen, kun keskenään kilpailevat yhtiöt jättivät asukkaat ilman palveluja.

Tanska on jaettu viiteen terveydenhuollon järjestämisestä vastaavaan alueeseen. Region Syddanmark eli 1,2 miljoonan asukkaan alue Etelä-Tanskassa oli ulkoistanut ambulanssipalvelut Falck-yhtiölle. Falck kuitenkin hävisi syksyn 2014 kilpailutuksen hollantilaiselle Bios Danmark -yhtiölle.

Falck ei sulattanut uuden kilpailijan tuloa tuottoisille markkinoille ja ryhtyi vastaiskuun. Falckilla oli lähes monopoli Tanskan ambulanssikuljetuksissa. Lisäksi sen tytäryhtiö Responce vastaa osin Etelä-Tanskan ambulansseista.

Falck tarjosi etelätanskalaisille ambulanssien työntekijöille poikkeuksellisen hyviä etuja muualla Tanskassa. Se lupasi heille mahdollisuuden sisällyttää työmatkansa muualle maahan työaikaansa, kuljetuksen Falckin autoilla sekä hotellin ja ruokailun Kööpenhaminassa.

Strategia toimi: Finans-lehden mukaan Falckilla oli 613 työntekijää Etelä-Tanskan ambulansseissaan. Heistä 275 siirtyi yhtiön töihin muualle maassa, 155 tytäryhtiö Responceen ja vain 133 aloitti työt kilpailutuksen voittaneessa Bios-yhtiössä.

Bios ei saanut riittävästi työntekijöitä. Palvelut kärsivät ja 11 kuukauden jälkeen Bios Danmark meni konkurssiin.

Aluehallinnon oli pakko palauttaa ambulanssien hoito itselleen. Silläkin on ollut vaikeuksia saada työntekijöitä, mutta tilanne on vähitellen parantunut. Aluehallinnolle jäi saatavia yhtiöltä, ja lisäksi se maksaa työntekijöiden palkkasaatavat Biosilta.

Bios noudatti 3F-liiton sopimusta ja aluehallinto FOA-liiton. Sopimus siirron vaikutuksista työehtoihin solmittiin marraskuussa.

Falckin häikäilemätön toiminta on saanut Tanskan alueet harkitsemaan uudelleen ambulanssipalveluidensa järjestämistä.

Tanskan naapuri Ruotsissa, Region Skåne, päätti lopettaa Falckin ambulanssisopimuksen Malmön alueella. Helmikuusta 2018 Skoonen aluehallinto alkaa itse vastata Malmön ambulansseista.