Metalliliitto (30.02.2017 - Heikki Jokinen) Ruotsin metalliliiton puheenjohtaja Anders Ferbe osallistuu pääministeri Stefan Löfvenin matkalle Iraniin helmikuussa. Alun perin Ferbeä ei mukaan kutsuttu.

Pääministeri Löfvenin matka on vienninedistämismatka, jolle osallistuu iso joukko liikeyritysten edustajia sekä virkamiehiä.

Kaksi vuotta sitten maan hallitus ja ammattiyhdistysliike keskustelivat siitä, miten liitot voivat olla mukana kun Ruotsin kauppapolitiikkaa muotoillaan. Ne oli jätetty pois erityisesti matkoilta, jotka suuntautuivat ay-toimintaa rajoittaviin maihin kuten Kiina, Saudi-Arabia ja Qatar.

Keskustelun seurauksena maan hallitus lupasi, että ammattiliitot voivat osallistua vienninedistämistoimiin yritysten ohella.

Jo tällöin Susanne Lindberg Elmgren keskusjärjestö LO:n kansainväliseltä osastolta edellytti, että ammattiliitot voivat osallistua tulevaan Iranin vienninedistämismatkaan.

- Olemme kehottaneet hallitusta ottamaan esiin kysymyksen vangituista iranilaisista aktivisteista. Edellytämme, että niin tehdään, hän sanoi.

Tammikuussa kuitenkin selvisi, että ammattiliitoille ei matkakutsuja ollut hallitukselta herunut. Poikkeuksena oli metalliliitto IF Metall, jonka puheenjohtaja Anders Ferbeltä oli kysytty mahdollisuutta osallistua.

Kutsu olisi kuitenkin tullut hänelle Business Sweden -vienninedistämisjärjestön hallituksen jäsenenä, ei ammattiliiton puheenjohtajana. Ferbe sanoi asiaa tiedustelleelle ulkoministeriölle, että siinäkin tapauksessa hän haluaisi tavata Iranin ammattiliittojen edustajia. Kutsua ei sen jälkeen kuulunut.

Arbetet-lehden kirjoitettua asiasta ulkoministeriö otti seuraavana päivänä yhteyttä Anders Ferbeen. Hän voi osallistua matkalle IF Metallin puheenjohtajana.

Ferbe sanoo, että hän yrittää matkalla saada yhteyden maan ammattiliittoihin ja kuulla niiden toiminnasta. Kuva ay-liikkeen tilanteesta maassa on sirpaleinen.

Osa ammattiliitoista saa kovan kohtelun ja aktivisteja tuomitaan pitkiin vankeusrangaistuksiin. Silti joillakin teollisuuden aloilla liitot voivat osin saada tuloksiakin, Ferbe sanoo.

Anders Ferbe sanoo, että ammattiliittojen on tärkeää olla mukana vienninedistämismatkoilla. Se lähettää vahvan signaalin siitä, että Ruotsin hallitus painottaa ammatillista yhteistyötä, hän uskoo.