PAM (30.01.2017 - Heikki Jokinen) Neuvottelu Saksan ketjuravintoloiden työehtosopimuksista polkee paikallaan. NGG-liitto uhkaa ryhtyä varoituslakkoihin.

Saksassa neuvotellaan parhaillaan ketjuravintoloiden työehtosopimuksesta. Näitä ravintoloita ovat muun muassa McDonald's, Starbucks, Vapiano, Burger King, KFC, Autogrill, Pizza Hut ja Nordsee.

Ketjuravintoloiden 2 700 toimipisteen sataatuhatta työntekijää edustava Gewerkschaft Nahrung-Genuss-Gaststätten NGG vaatii koko hotelli- ja ravintola-alalle 4,5 - 5,5 prosentin korotuksia sekä eräitä tekstiparannuksia sopimuksiin. Liitto on valmis vuoden sopimukseen.

NGG-liiton palkankorotusvaateet ovat samaa tasoa kuin muissakin Saksassa nyt käynnissä olevissa tes-neuvotteluissa. Energiateollisuudessa vaade on 5 prosenttia sekä tekstiili- ja vaatetusteollisuudessa 4,5 prosenttia.

Lakisääteinen vähimmäispalkka nousi Saksassa tämän vuoden alusta 8,50 eurosta 8,84 euroon tunnilta. Liitto lähtee siitä, että pienimpiä palkkoja korotetaan vähimmäispalkan nousua enemmän. Alimpien tuntipalkkojen luvun on alettava numerolla yhdeksän, liitto sanoo.

Neuvottelut uudesta työehtosopimuksesta ovat edenneet jo kolmannelle kierrokselle, mutta tulosta ei ole vielä syntynyt.

Liitto ilmoitti tammikuun lopulla, että se on valmis varoituslakkoihin, mikäli neuvottelut eivät edisty. Osapuolet eivät viime tapaamisessaan edes sopineet uudesta neuvotteluajasta.

NGG:n neuvottelupäällikkö Guido Zeitler sanoo, että työnantajat eivät ole ottaneet vakavasti työntekijöiden esityksiä.

- Moni alimman palkkaluokan työntekijä saisi vain 5,07 euron bruttokorotuksen kuukausipalkkaansa, koska heidän on saatava se vähimmäispalkan korotuksen vuoksi joka tapauksessa, Zeitler sanoo.

Hän pitää sitä provokaationa, joka osoittaa kuinka työnantaja ei arvosta työntekijöitään.

Mahdollinen avoin kysymys on Starbucks-kahviloiden osuus sopimuksessa. Saksan 150 Starbucksia myytiin viime keväänä Puolassa majaansa pitävälle AmRest Holdings -yhtiölle. Sillä oli jo ennestään 900 pikaruokaravintolaa Saksassa ja Puolassa.

Puolalaisyhtiö saattaa erota työnantajaliitosta ja siten työehtosopimuksestakin. Tämä vaikeuttaisi edelleen alan neuvotteluja

Työnantajaliitto BdS viestii, että se on valmis jatkamaan neuvotteluja uudesta työehtopimuksesta.