Metalliliitto (07.02.2107 - Heikki Jokinen) Tammikuussa useita ay-aktiiveja erotettiin työstään Unkarissa. Tilanne herättää kasvavaa huomiota maan ulkopuolellakin.

Autojen tuulilaseja valmistavan Richard Fritz -tehtaan johto erotti tammikuussa tehtaan ammattiosaston sihteerin Edit Kovácsin Unkarin Aszódissa. Syynä oli liittojen mukaan hänen toimintansa ammattiliitossa, tehtaan työntekijöiden neuvoston puheenjohtajana ja työsuojelukomitean jäsenenä.

Tapaus on herättänyt laajaa huomiota niin Unkarissa kuin muuallakin. Se ei ole yksittäistapaus; samana tammikuun päivänä neljä työntekijää sai potkut kesken paikallisia työehtosopimusneuvotteluja pääkaupungin puhtaanapidosta vastaavasta julkisesti omistetusta yhtiöstä.

Unkarin ammattiliitto ja keskusjärjestöt protestoivat voimakkaasti erottamisia vastaan. Ne järjestivät tammikuun lopussa Edit Kovácsia tukevan mielenosoituksen Aszódissa ja nostivat asian julkisuuteen.

Mielenosoituksessa puhunut metalliliitto Vasasin varapuheenjohtaja Zoltán László lähetti selkeän viestin ay-aktiiveja syrjiville yrityksille. Ne vahingoittavat itseään, hän sanoi.

– Työntekijät puolustavat oikeuksiaan ja haluavat olla yritysten yhteistyökumppaneita, eivät vihollisia. Kunnioittakaa työntekijöitä ja heidän edustajiaan, László vaati.

Richard Fritz -tehdas on turkkilaisen Şişecamin täysin omistama tytäryhtiö. Ay-liikkeen maailmanjärjestöt Industriall ja ITUC lähettivät Şişecamin johdolle kirjeet, joissa ne vaativat Kovácsin erottamisen peruuttamista.

Aszódin mielenosoituksessa puhunut Tom Grinter IndustriAllin teollisuusosastolta sanoi, että monikansalliset yritykset, kuten Şişecam, ajattelevat olevansa lain yläpuolella.

–  Monet hallitukset asettuvat työnantajien puolelle kieltäytyen huomaamasta väärinkäytöksiä. Me emme aio olla tekemättä mitään. Industriallin viesti Şişecamin toimitusjohtajalle ja Richard Fritzin johdolle täällä Aszódissa on antaa Edit Kovácsille hänen työnsä takaisin, Grinter sanoi.