Ahjo (16.02.2017 - Heikki Jokinen) Norjassa kampanjoidaan autolan harmaata taloutta vastaan. Satoja pimeästi korjattuja autoja on jo määrätty uudelleen katsastukseen tai niistä on poistettu rekisterikilvet.

Ammattiliitto Fellesforbundet järjestää autoalan työntekijöitä. Järjestäytyminen on ollut pohjoismaisittain ajateltuna heikkoa. Toissa vuonna noin puolet alan työntekijöistä kuului liittoon. Vain reilu kolmasosa alan työnantajaliittoon kuuluvista yrityksistä oli mukana työehtosopimuksessa.

Liitossa arvioitiin alan hyvän työllisyyden vaikuttavan. Töitä on aina tarjolla ja liittoa ei uskota tarvittavan. Urakkatyö on yleistä ja se kohentaa suoraan palkkaa.

Fellesforbundet laatikin erityisen strategian autoalalle. Se tähtää järjestäytymisen parantamiseen muun muassa osastotoimintaa tehostamalla. Viime työehtosopimuksessa liitto panosti erityisesti alimpien palkkojen nostamiseen.

Osa liiton tavoitteita on kitkeä harmaata taloutta. Se ei ole autoalalla lainkaan harvinaista. Korjaustöitä tehdään pimeästi, ilman kuittia, veroja ja sosiaalimaksuja.

Ay-liikkeen medioissa on seurattu aihetta nostamalla esiin yrityksiä, joissa työntekijät ovat järjestäytyneitä ja joissa toimitaan työehtosopimuksen sekä lakien pohjalta.

Harmaa talous vahingoittaa pimeän työn tekijää puuttuvan sosiaali- työttömyys- ja eläketurvan vuoksi ja koko yhteiskuntaa verojen jäädessä saamatta. Rehelliset työnantajat kärsivät ja voivat joutua irtisanomaan työntekijöitään.

Autoalan yritysten liitto arvioi alan pimeän talouden arvoksi 335 miljoonaa euroa vuodessa. Luvusta puuttuvat renkaiden vaihto, tuulilasien korjaus ja auton pesettäminen.

Norjassa on nyt käynnissä kattava viisivuotinen hanke autoalan tervehdyttämiseksi. Mukana on noin 30 alan toimijaa, muun muassa työntajia, yrityksiä ja ammattiliitto Fellesforbundet.

Valvontaa on tehostettu. Viime vuoden lopulla liikenteestä vastaava valtiollinen Statens vegvesen oli rekisteröinyt yli 300 laitonta autokorjaamoa. Laitos julkaisi verkossa 3 500 hyväksymänsä korjaamon luettelon.

Laittomissa korjaamoissa oli usein puutteita ammattitaidossa ja työkaluissa. Työtilat olivat puutteellisia ja korjauksia oli tehty turvallisuutta vaarantaen.

Statens vegvesen kävi vuoden lopulla tarkastamassa 89 laittomaksi oletettua korjaamoa. Se ilmoitti niistä 51 poliisille, joka pidätti 19 ihmistä. Kaikkiaan 123 pimeissä korjaamoissa huollettua autoa poistettiin ajoneuvorekisteristä ja 181 määrättiin uudelleen katsastukseen.