Ahjo (09.03.2017 - Heikki Jokinen) Lakkojen määrä pysyy korkeana Kiinassa. Nyt ne leviävät teollisuudesta jo muillekin aloille.

Kiinassa ei ole aitoja ammattiliittoja. Maan ainoat sallitut ammattiliitot tukevat maan hallitusta ja lisäksi yleensä yritysten johtoa. Työpaikoilla ei ole mitään neuvottelujärjestelmää, jolloin kiistat muuttuvat herkästi lakoiksi.

Hongkongista Kiinaa seuraava China Labour Bulletin CLB listasi viime vuonna Kiinassa 2 663 lakkoa ja vastaavaa protestia. Luku on hiukan pienempi kuin edellisenä vuonna, mutta lähes kaksinkertainen vuoteen 2014 verrattuna. Todelliset lakkoluvut ovat moninkertaisia, CLB arvelee.

Perinteisesti lakkoja on ollut eniten maailman konepaja Kiinan teollisuudessa sekä rakennustyömailla. Vuoden 2016 viimeisellä neljänneksellä kuitenkin vain 60 prosenttia lakoista osui näille aloille, CLB laski. Vähittäiskaupan ja kuljetuksen puolella sen sijaan oli selvä nousu.

Kiinan talouskasvun hiipumisen myötä palkkojen maksussa on laajalti pulmia ja irtisanomisia on entistä enemmän. Kokonaisia tehtaita lakkautetaan.

Hiilikaivosten lakot sen sijaan vähenivät loppuvuodesta. Hallitus julisti helmikuussa tavoitteensa irtisanoa 1,8 miljoonaa hiilikaivostyöläistä. Seuranneet laajat protestit saivat hallituksen muokkaamaan suunnitelmiaan sekä huolehtimaan kaivosmiesten palkkojen maksamisesta ajallaan.

Työntekijöiden asiaa ajavia vaiennetaan usein parjauskampanjoilla ja uhkauksilla tai vangitaan. Riippumattomat ammattiliitot ovat hallitukselle kauhistus ja niiden aktiiveja suljetaan herkästi vankilaan.

Oikeuslaitos ei välttämättä asetu työntekijöiden puolelle selvissä väärinkäytöksissäkään. Siksi esimerkiksi maksamattamien palkkojen periminen on monesti vaikeaa.

Silti kansalaisten pelko alkaa hälvetä ja työntekijät uskaltavat yhä useammin puhua ääneen sekä toimia. Vaikka valtiolliset tiedotusvälineet vaikenevat, tieto työtaisteluista leviää verkossa ja toimii esimerkkinä. Vangituille tai banderolleihin kerätään rahaa puhelinsovelluksilla.

Hallitus murskaa yksivaltaansa haastavaan aktivismin yleensä kovakouraisesti. Toisinaan se kuitenkin joutuu painostamaan työnantajia sopimaan, jotta kansalaisten oma toiminta loppuisi mahdollisimman pian. Presidentti Xi Jinping jopa patisti virallisia ammattiliittoja kehittämään työläisten edustusta työpaikoilla.

Viime vuonna poliisi tukahdutti työläisten lakon Angang Lianzhongin terästehtaalla ja esti heitä soittamasta kovaäänisistä kansallislaulua. Sen ensimmäinen säe kuuluu: Nouskaa, te jotka kieltäydytte olemasta orjia.