Metalliliitto (28.02.2017 - Heikki Jokinen) Italian metalliteollisuuden rakenteeltaan uusi työehtosopimus tuo pitkästä aikaa jälleen yhteen maan kolme metalliliittoa.
Viime marraskuussa saavutettu neuvottelutulos läpäisi jäsenäänestykset ja 1,6 miljoonaa työntekijää koskeva tes allekirjoitettiin helmikuun lopulla. Sopimuksen takana ovat kaikki maan metalliliitot Fiom-Cgil, Fim-Cisl ja Uilm-Uil. Kukin kuuluu eri keskusjärjestöön.
Fiom-liitto irtautui yhteisestä kansallisen tason sopimuksesta vuonna 2009 ja sen jälkeen yhteisiin sopimuksiin ei ole päästy.
Ristiriidat liittojen välillä kohdistuivat kolmeen asiaan: palkkojen korotuksiin, kansallisen työehtosopimuksen vaikutukseen yrityskohtaisiin sopimuksiin sekä työtaistelutoimia koskeviin sääntöihin.
Uusi sopimus etsii ratkaisuja näihin kysymyksiin. Palkkojen nousu liittyy tuontipolttoaineista riisuttuun kuluttajahintojen indeksin tosiasialliseen kehitykseen.
Liitot huomauttivat, että vain viisi prosenttia alan työntekijöistä saa kansallisen tes:n määrittelemää vähimmäispalkkaa ja siksi näillä palkankorotuksilla olisi vähäinen vaikutus. Sopimuksessa päädyttiin siihen, että kansallinen tes takaa vähimmäisehdot. Liitot voivat neuvotella yrityskohtaisesti paremmat sopimukset.
Palkat nousevat vuoteen 2019 mennessä 51 euroa kuussa, mikä on alle muiden alojen hiljan tehtyjen sopimusten. Tätä tasapainotetaan 40 euron lisällä, joka voidaan käyttää koulutukseen, korotettuun sairausvakuutus- tai eläkemaksuun sekä yhtiön tarjoamiin etuisuuksiin.
Työntekijällä on jatkossa oikeus 24 tunnin koulutukseen vuodessa, siitä 16 tuntia palkallisena. Korotettu sairausvakuutus- tai eläkemaksu maksetaan sopimuksen mukaan molempien osapuolten yhdessä hallitsemalle vakuutusyhtiölle.
Osana sopimusta ovat uudet joustavat etuudet. Työnantaja sitoutuu maksamaan vuonna 2019 työntekijälle vähintään 200 euron arvosta esimerkiksi lounasseteleitä, hoitopalveluja tai koulutustukea.
Tällaiset edut ovat Italiassa verottomia. Sopimus siis siirtää uusitulla rakenteellaan osan kustannuksista julkisen talouden hoitoon.
Lisäksi työntekijöiden edustajien tiedonsaantioikeus yrityksissä paranee.
Kolmella metalliliitolla on perinteisesti ollut side poliittisiin puolueisiin: Fiom-Cgil oli lähellä kommunisteja, Fim-Cisl kristillisdemokraatteja ja Uilm-Uil sosialisteja. Kaikki kolme ovat hävinneet puoluekartalta, mikä todennäköisesti helpotti sovun syntyä liittojen välillä.