Särmä (16.03.2017 - Heikki Jokinen) Enemmistö Yhdysvaltain maataloustyöntekijöistä on paperittomia siirtolaisia, selvitti Yhdysvaltain työministeriä. Kaikista maatyöläisistä 75 prosenttia on meksikolaisia. Mikään muu maan talouden ala ei ole niin riippuvainen siirtolaisista.

Yhdysvaltain nykyisen presidentin käynnistämä paperittomien siirtolaisten karkoituskampanja tuo suurta kärsimystä köyhille työläisille. Mutta se saattaa aiheuttaa lisäksi suuria pulmia maan maataloustuottajille.

Jo ennestään kaikkien siirtolaisten, mutta erityisesti paperittomien asema neuvotella työehdoistaan Yhdysvaltain maataloudessa on ollut olematon. Nyt, karkoituksen uhan roikkuessa pään päällä, se heikkenee ennestään.

Maatilojen omistajat eivät silti ole pelkästään tytyyväisiä, vaan hekin pelkäävät elinkeinonsa puolesta. Jos siirtolaiset karkoitetaan, kuka tekee huonosti palkatut ja raskaat työt?

Maatyöntekijöiden liitto UFW pitää karkoitusmääräystä vastenmielisenä. Se on Yhdysvaltain arvojen ja historian vastaista, liitto sanoo ja lupaa seisoa siirtolaisten rinnalla.

UFW:n puheenjohtaja Arturo S. Rodriguez kysyy mitä tapahtuu jos maatyöläisten enemmistö karkoitetaan: Kuka ruokkii Yhdysvallat? Kuka Trumpin hotellien ja golf-kenttien vieraat? Kuka ruokkii Donald Trumpin?