Särmä (16.03.2017 - Heikki Jokinen) Neuvottelu puualojen työehtosopimuksesta on ollut käynnissä Ruotsissa koko alkuvuoden. Alan GS-ammattiliitto vaatii 2,8 prosentin palkankorotuksia. Kaikkia palkkoja tulisi kuitenkin korottaa vähintään 70,40 euroa kuukaudessa.

Työnantajat esittivät "kohtuullisia korotuksia ja sopimuksen nykyaikaistamista".

- Sanotaanpa asiat selvästi: he haluavat hidastaa voimakkaasti palkankorotustahtia ja nykyaikaistamisella he tarkoittavat enemmän tilapäisiä ja epävarmoja työpaikkoja, matalampia palkkoja ja ennakoimattomampia työaikoja, sanoo GS:n sopimussihteeri Madelene Engman.

- On lähes ironista, kuinka rajuja heikennyksiä voi kutsua nykyaikaistamiseksi, kun kyse on päinvastoin menosta taaksepäin kehityksessä, hän lisäsi.

Työnantajat vaativat voimakkkaasti itselleen oikeutta sopeuttaa työajat tuotantotahdille sopiviksi ilman paikallista neuvottelua. Tämä on liiton mukaan muodostunut neuvottelujen vaikeimmaksi asiaksi.

GS taas pitää tärkeänä palkankorotuksia ja määräaikaisten työntekijöiden työn turvaamista. Se hylkäsi helmikuun lopulla työnantajien tarjouksen enintään 1,5 prosentin korotuksista sekä työajan joustoista. Työnantaja ei ole halukas tukemaan liiton esittämää osa-aikaeläkkeen parannustakaan.

Madelene Engman arvelee, että maaliskuu on raskas neuvottelukuukausi. Nyt neuvottelujen johtoon on astunut puolueeton puheenjohtaja Ruotsissa käytössä olevan neuvottelujärjestyksen perustella.