PAM (21.03.2017 - Heikki Jokinen) Saksassa yleissitovia eli kaikkia alan yrityksiä sitovia työehtosopimuksia on selvästi vähemmän kuin Suomessa.
Vähittäiskauppa on osapäivätyön ja pienten palkkojen leimaama naisvaltainen ala, sanoo Saksan kaupan työntekijöitä edustava Verdi-liitto. Se kampanjoi nyt alan työehtosopimuksen saamiseksi yleissitovaksi.
Saksassa yleissitovia eli kaikkia alan yrityksiä sitovia työehtosopimuksia on selvästi vähemmän kuin Suomessa. Verdin vähittäiskaupan työehtosopimus koskee ainoastaan työnantajaliittoon kuuluvia yrityksiä.
Vain 443 Saksan 73 000 työehtosopimuksesta on yleissitovia, kertoo Saksan työministeriö. Sopimusten määrää nostaa paitsi yrityskohtaisuus, myös se, että Saksa on liittotasavalta. Sopimukset tehdään osavaltioittain.
Yleissitova työehtosopimus on muun muassa partureiden ja kampaamojen 173 000 työntekijällä. Monessa osavaltiossa myös ravintola- ja hotellityöntekijöiden työehtosopimus on yleissitova.
"Yritysten "sopimuspako" eli eroaminen työnantajaliitoista on kiihtynyt entisestään", Verdi sanoo. Nyt vähittäiskaupan työehtosopimus kattaa vain 30 prosenttia alan kolmesta miljoonasta työntekijästä. "Tämä on johtanut kymmeniin tuhansiin lyhytaikaisiin työsuhteisiin ja alipalkattuihin työoloihin", Verdi sanoo.
Yleissitovuus estää yritysten epäreilun kilpailun, Verdi muistuttaa. Liiton johdon jäsen Stefanie Nutzenberger sanoo, että erityisesti ilman työehtosopimusta toimivissa yrityksissä työntekijät ajetaan aina köyhyysrajoille asti. Hän sanoo, että sopimuspakoa ei tule enää sietää. "Yksikään työnantaja ei saa enää varastaa kansalaisten, sopimuksia noudattavien yritysten eikä erityisesti työntekijöiden kuormasta", Nutzenberger vaatii.
Ammattiliitot kamppailevat jatkuvati saadakseen yritykset mukaan työehtosopimuksiin. Saksan Amazonissa kiista on ollut pitkä ja sitkeä monine lakkoineen.
Toisinaan toimet onnistuvat. Karstadt-tavarataloketju palasi kolmen ja puolen sopimuksettoman vuoden jälkeen tämän vuoden alusta työehtosopimuksen piiriin. Sillä on 15 000 työntekijää.
Saksassa on lakisääteinen vähimmäispalkka, nyt 8,84 euroa tunnilta.