Ahjo (30.03.2017 - Heikki Jokinen) Toyotan autohuollossa Mölndalissa tehdään kuusituntisia työpäiviä. Kaikki ovat siihen tyytyväisiä.

Kuuden tunnin työpäivä toi Toyotan huoltamolle Ruotsin Mölndalissa tyytyväisemmät työntekijät, vähemmän sairauslomia, lyhyemmät huoltoajat ja yrityksen kasvaneen voiton.

Vuonna 2002 aloitettu kokeilu muuttui pysyväksi, eikä sitä ole aikomustakaan lopettaa. Aiempi työvoiman vaihtuvuuskin on pudonnut vähiin.

Kokeiluun ryhdyttiin huoltamon pulmien kasvaessa. Huollettavat autot juuttuivat jonoon, asiakkaat valittivat lyhyistä aukioloista ja raskas työ väsytti työntekijöitä.

Ratkaisuksi tuli huoltamon aukioloaikojen pidennys 12 tuntiin kahdeksasta. Nyt autonsa voi tuoda ja hakea aamukuuden ja iltakuuden välillä. Samalla työaika muutettiin kahdeksi kuuden tunnin vuoroksi aiemmasta kahdeksasta tunnista palkkoja laskematta.

Palkat huoltamolla vaihtelevat 2 730 euron ja 3 150 euron välillä, kertoo IF Metall -liiton työpaikkaosaston puheenjohtaja Gert Östh Dagens Arbete -lehdelle. Palkka pohjautuu osin työn tulokseen.

Vain korjaamopuolen 37 työntekijää ovat kuuden tunnin päivällä. Yhtiön hallinto ja myyntiosasto tekevät normaalimittaista työpäivää.

Kuuden tunnin työpäivään siirryttäessä ammattiosasto tuli vastaan luopumalla epämukavan työajan korvauksesta, jota IF Metallin työehtosopimuksen mukaan maksetaan kello 16.30 jälkeen. Työaika kello 18 asti katsotaan nyt tavanomaiseksi työajaksi.

Mutta sen jälkeen epämukavan työajan korvaus nostaa palkkaa. Ylityökorvauksia maksetaan heti kun työpäivä ylittää kuusi tuntia.

Ruotsissa on kokeiltu kuuden tunnin työpäivää useilla eri työpaikoilla, muun muassa Kiirunan ja Göteborgin kunnissa. Kokeilun tulokset tuntuvat riippuvan työn luonteesta. Joillakin luovan alan yrityksillä on käytössä menestynyt kuuden tunnin työpäivä.

Kuntien kokeilussa sairaala- ja hoitotyön tekijät olivat tyytyväisiä. He jaksoivat paremmin, hyvinvointi koheni ja sairauslomat romahtivat.

Palkkauskustannukset taas nousivat, sillä hoityössä tehokkuuden lisääntyminen ei suoraan vähennä työvoiman tarvetta.

Toyotan huoltamolla työn tehokkuus kasvoi reilusti.

- Näemme nyt, että työntekijät tekevät kuuden tunnin työpäivässä vähintään saman, ja usein enemmänkin kuin kahdeksan tunnin päivässä, sanoo yrityksen johtaja Martin Banck New York Timesille.

Hän lisää yhtiön voiton kasvaneen koska autoilijat saavat autonsa nopeammin.

Suomessa laki kahdeksan tunnin työpäivästä täyttää marraskuussa sata vuotta.