Metalliliitto (27.04.2017 - Heikki Jokinen) Ruotsin IF Metallin sopimusneuvosto hyväksyi huhtikuun puolivälissä yksimielisesti kaikki liiton tähän mennessä solmimat kahdeksan uutta työehtosopimusta. Niiden pohjana on teollisuusliittojen ja teollisuuden työnantajajärjestöjen yhteinen puitesopimus.

Aivan maaliskuun lopussa solmittu teollisuussopimus tuo kolmen vuoden kuluessa 6 prosentin palkankorotukset. Lisäksi osa-aikaeläkettä varten rahastoitavaa summaa nostetaan siten, että sen kustannusvaikutus on puoli prosenttia.

Sopimus takaa 60 vuotta täyttäneille mahdollisuuden vähentää työaikaansa. Se on mahdollista rahastoitavan osuuden avulla. Uusi sopimus nostaa tämän osuuden 0,7 prosentista palkasta 1,2 prosenttiin.

Oleellinen osa teollisuusopimusta on matalapalkkaerä. Alle 2 515 euron kuukausipalkkoja nostetaan suhteessa enemmän kuin sitä korkeampia palkkoja. Tämän vaikutus IF Metallin jäsenkunnassa ei ole iso, mutta sen sijaan naisvaltaisilla aloilla korotukset voivat olla tuntuviakin.

IF Metallin sopimusneuvosto totesi, että matalapalkkaerästä käydyt neuvottelut olivat tiukkoja. Tämä on erityisesti tilanne, kun muut keskusjärjestö LO:n liitot neuvottelevat sopimuksistaan.

Neuvosto antoikin täyden tukensa hotelli- ja ravintola-alan liitto HRF:n kamppailulle matalapalkkaerän saamisessa omiinkin sopimuksiinsa.

– Koko matalapalkkaerä on solidaarinen panostus niille, joilla ei ole markkinatalouden vahvaa tuulta selässään, sopimusneuvosto sanoi julkilausumassaan.

HRF:n aivan lakon partaalle johtanut sopimuskamppailu ratkesi työnantajan suostuttua korottamaan matalimpiakin palkkoja puitesopimuksen mukaisesti. IF Metall ehti jo päättää maksaa korvauksia kaikille hotelli- ja ravintola-alan lakon vuoksi tuloitta jääville jäsenilleen.

IF Metall -liitolla on vielä noin 30 työehtosopimusta neuvoteltavana tällä sopimuskierroksella.

Neuvottelut erityisesti huhtikuun lopussa päättyvästä vuokratyösopimuksesta ovat hankalia, sanoo IF Metallin asiamies Anna Gustafsson. LO-liitot haluavat estää palkkojen polkemista ja työnantaja kaipaa lisää mahdollisuuksia määrätä työajasta.