Särmä (10.05.2017 - Heikki Jokinen) Yhdysvallat on alustavasti määrännyt 20 prosentin tullin Kanadasta tuotavalle havupuutavaralle.

Maan kauppaministerin mukaan Kanada on myynyt puuta alihintaan. Nyt ministeriö tutkii Yhdysvaltain kärsimiä vahinkoja sekä harkitsee tullin voimaantuloa takautuvasti.

Kanadan Unifor-ammattiliitto sanoo, että tullin vaikutus alan työllisyyteen olisi välitön. "On vaikeaa liioitella tullin vaikutusta satoihin pieniin yhteisöihin", sanoo Uniforin puheenjohtaja Jerry Dias.

Unifor arvelee tullin pudottavan puuviennin puoleen. Se veisi tällöin työt ainakin 25 000 metsäalan työntekijältä.

Metsäteollisuus on Kanadan kolmanneksi suuri vientiala ja työllistää 202 000 ihmistä. Sen kauppatase on 16 miljardia euroa voitollinen ja muodostaa kolmanneksen maan koko kauppataseen ylijäämästä.

Vuosisadan alussa Yhdysvallat määräsi 27 prosentin tullin Kanadan puulle. Kaikkiaan 15 000 alan työntekijää lomautettiin tuolloin kuukausiksi.

Kanadassa ja Yhdysvalloissa toimiva United Steelworkers -liitto vastustaa voimakkaasti uusia tulleja. Sillä on 40 000 metsäalan jäsentä Kanadassa. Liitto näkee tullin hyökkäyksenä Kanadan teollisuutta vastaan ja laajemminkin hyökkäyksenä maiden välisiä hyviä suhteita vastaan.