Särmä (10.05.2017 - Heikki Jokinen) Etelä-Afrikkalainen maataloustyöntekijöitä järjestävä CSAAWU-ammattiliitto saa tämän vuoden Arthur Svenssonin kansainvälisen palkinnon. Norjan entisen kemian liiton puheenjohtajan nimeä kantava palkinto on yli 63 000 euroa.

Sen on vuodesta 2010 jakanut vuosittain norjalainen Industri Energi -liitto ammatillisia oikeuksia puolustaneille henkilöille tai järjestöille.

Hyvin pienillä voimavaroilla toimiva CSAAWU on kunnostautunut viinitilojen työntekijöiden puolustajana. Liitto järjestää heitä erittäin vaikeissa oloissa. Apartheidin perintö ei ole poistunut viinintuotannosta.

Nuori liitto on järjestänyt kaksi lakkoa ja onnistunut nostamaan palkkoja osin vähimmäispalkan tasolle. Sen johtoa on uhkailtu, luottamusmiehiä sekä tukijoita erotettu työstä. Oikeus jopa määräsi liiton maksamaan korvauksia työnantajille.

Tämä vei liiton konkurssiin. Se keräsi kuitenkin uusia varoja joukkorahoituksella ja pystyi jatkamaan toimintaansa.

Liiton osoittamat epäkohdat saivat Tanskan television tekemään viime vuonna dokumenttielokuvan Bitre druer viinitilojen surkeista oloista.

Pohjoismaiset alkoholimonopolit tuovat viiniä myös dokumentissa ikävään valoon joutuneilta tiloilta. Alkokin tiedotti dokumentin Ruotsissa esittämisen jälkeen siitä, miten se pyrkii seuraamaan tuotteidensa vastuullisuutta.

"Uutinen palkinnosta on sekä yllättävä että lähes epätodellinen", sanoo CSAAWU:n pääsihteeri Trevor Christians. "Se on suuri tunnustus, ei vain meille, vaan kaikille maataloustyöntekijöille sekä maaseudun köyhille Etelä-Afrikassa."