Ahjo (01.06.2017 - Heikki Jokinen) Ruoskinta on yleinen rangaistus Iranissa. Sitä käytetään myös ay-aktiiveja ja olojaan kohentamaan pyrkiviä työläisiä vastaan.

Amnesty International raportoi, että Iranissa ruoskitaan satoja ihmisiä joka vuosi. Käytettyihin rangaistuksiin kuuluvat lisäksi kuolemanrangaistukset, sokeuttaminen ja amputoinnit.

YK:n tilastojen mukaan maassa teloitettiin viime vuonna ainakin 530 ihmistä.

Maan laki tuntee sata rikosta, joista voidaan määrätä ruoskimista. Niiden määritelmät ovat niin epämääräisiä, että raippoja voi saada melkein mistä tahansa teosta.

Amnesty kertoo, että viime vuonna 28-vuotias nainen sai 80 ruoskaniskua osallistuttuaan syntymäpäiväjuhlille, jossa oli miehiäkin.

Toimittaja Mohammad Reza Fathi tuomittiin 459 ruoskaniskuun julkaistuaan "valheita". Toinen toimittaja sai tammikuussa 40 ruoskaniskua koska oli oikeuden mukaan raportoinut väärin poliisin takavarikoimien moottoripyörien luvun Najaf Abadin kaupungissa.

Ay-aktiiveja ja olojaan parantamaan pyrkiviä työläisiäkin ruoskitaan. Agh Daran kultakaivoksen 17 työläistä ruoskittiin julkisesti toukokuussa, koska he olivat vastustaneet kaivoksen 350 työntekijän irtisanomista. Kukin sai 30 - 100 raipaniskua ja vankeustuomioita.

Työolojensa parantamista vaatineet kaivostyöläiset sanoivat, että ensin he saavat syövän ja nyt myös ruoskaniskuja.

Bafghin rautamalmikaivoksen työntekijät lakkoilivat keväällä 2015 kaivoksen yksityistämisestä seuraavia työehtojen heikennyksien vastaan. Viranomaiset poimivat joukosta yhdeksän aktiivia, joille määrättiin vankeusrangaistuksia ja raippoja.

Asia siirtyi ylemmille oikeusasteille. Nyt tuomioita on muutettu vankeusrangaistuksiksi ja sakoiksi. Joidenkin lähteiden mukaan kaikki ruoskimiset peruttiin, toisten lähteiden mukaan ainakin yksi ruoskintatuomio vahvistettiin.

Iranin olosuhteiden vuoksi uutisten välittäminen maasta vaihtelee luotettavuudeltaan. Ruoskimisten laaja käyttö on kuitenkin vahvistettu YK:n ihmisoikeusvaltuutetun raporteissa.

Useita ay-aktiiveja on tuomittu Iranissa pitkiin vankeusrangaistuksiin. Syytteet vaihtelevat hallituksen vastaisen propagandan levittämisesta maan korkeimman johdon loukkamiseen.

Amnesty International kampanjoi vappuna vangittujen iranilaisten ay-aktiivien vapauttamiseksi. Ammattiliiton perustanut, kuudeksi vuodeksi vankilaan tuomittu hitsaaja Jafar Azimzadeh vapautettiin viime vuonna 62 päivän nälkälakon jälkeen. Vankeus uhkaa silti yhä häntä.