Metalliliitto (12.05.2017 - Heikki Jokinen) Terästeollisuuden suhdanteiden vaihtelut näkyvät brittiläisen Scunthorpen terästehtaan viime aikojen kohtaloissa. Tehdas on kääntymässä raskaiden tappioiden jälkeen kannattavaksi.

Tehtaan omistanut intialainen Tata Steel myi viime kesäkuussa rautatiekiskoja ja rakennusterästä valmistavan tehtaansa muiden Long Products Europe -toimintojensa ohella yhdellä punnalla Greybull-investointiyhtiölle.

Toiminta organisoitiin uudelleen henkiin herätetyn perinteisen British Steel -nimen alle. Tehtaan 4 400 työntekijää olivat jo suostuneet laskemaan palkkojaan kolme prosenttia.

Scunthorpen tehtaan tappion viimeisenä vuotena Tatan omistuksessa arvioidaan olleen 95 miljoonaa euroa.

Nyt British Steel sanoo, että se on kääntänyt tehtaan voitolliseksi yhdeksän kuukauden aikana. Se laskee pääsevänsä voitolle jopa tekemiensä 46 miljoonan euron investointien jälkeen.

Alkuvuodesta British Steel ilmoitti, että se lopettaa sovitun kolmen prosentin palkkojen leikkauksen kesäkuun alusta alkaen. Palkkojen nostaminen entisiksi maksaa yhtiölle 10,7 miljoonaa euroa.

Tehdas on saanut uusia tilauksia, muun muassa kiskojen valmistamista Algeriaan ja Italian rautateille sekä terärakenteiden toimittamisen Britanniassa tekeillä olevaan ydinvoimalaan.

British Steel on onnistunut säilyttämään kohtuullisesti aiemmin kokonaan katoamisvaarassa olleet työpaikat.

Viime vuosina merkittävä osa Britannian terästeollisuuden uutisista on liittynyt eläkerahastoihin. Tehtaiden omistajilla ei enää ollut halua tai varaa niiden entisen kaltaiseen rahoittamiseen. Työtekijöille oli tarjolla pienempiä eläkkeitä tai varhaisempaa eläköitymistä.

Nyt British Steel tarjoaa Scunthorpen terästehtaan työntekijöille mahdollisuutta osa-aikaiseen eläkkeelle siirtymiseen. Mikäli työntekijä ilmoittaa eläkkeelle siirtymisestään yhdeksän kuukautta etukäteen, hän voi saada lisäpalkkiona kuukauden palkkansa ja vähentää työpäiviään 5 - 10 päivällä kuukaudessa.

Sopimus tehtiin yhdessä tehtaalla toimivien kolmen ammattiliiton kanssa. Niiden yhteiselimen puheenjohtaja Paul McBean pitää sopimusta hyvänä avauksena joustavampaan eläkkeelle siirtymiseen.

Kun aiemmin eläkkeelle siirtyvät jatkoivat kenties työtään osapäiväisesti muualla, nyt he voivat tehdä sitä tutussa työssään, McBean sanoo. Tämä on kaikille myönteistä, hän lisää.