PAM (22.05.2017 - Heikki Jokinen) Kymmenen vuotta sitten hongkongilainen taiteilija Luke Ching oli vartijana museossa saamatta istua työpäivän aikana. Hän vaati muutosta. Nyt hänen ja ammattiliiton kampanjointi tuo tuolit supermarketketjun kassoille.

Luke Ching kampanjoi aluksi työpaikallaan tuolien puolesta. Hän laajensi vähitellen toimintaansa muuallekin, kuten käymälöiden siivoojien oloihin.

Ching otti yhteyttä yritysten hallituksiin ja toimitusjohtajiin sekä virkamiehiin ja lainsäätäjiin.

- Se, että vartija saa istua työpäivän aikana, ei vie hitustakaan hänen arvokkuudestaan ja työtehostaan, Ching sanoo.

Kun vartijoiden järjestäytyminen ammattiliittoon eteni, Ching alkoi toimia yhdessä liiton kanssa.

- Työntekijät ovat lihaa ja verta, eivät numeroita, hän sanoo. On epäinhimillistä antaa ihmisten seistä koko päivän.

Kaupan ja tekstiliiteollisuuden työntekijöitä järjestävä liitto selvitti tämän vuoden alussa, että Wellcome-supermarketketju ei anna kassoilla oleville työntekijöilleen tuoleja yhdessäkään tutkituista 154 myymälässä. Liitto vetosi työvoimaviranomaisten ohjeisiin, joiden mukaan työntekijöillä on oltava mahdollisuus istua työpäivän aikana, ellei työ erityisesti vaadi muuta.

- Ohje ei kuitenkaan riitä, liitto sanoi ja vaati viranomaisia lisäämään jalkojen vaivat työperäisten sairauksien luetteloon. Työsuojeluviranomaisten on lisäksi toimittava lakia rikkovia työntekijöitä vastaan, liitto vaati.

Liiton ja Chingin kampanjan keräämä huomio sai kauppaketjun vastaamaan, että se kokeilee tuoleja joissakin myymälöissä.

Huhtikuussa Wellcome ilmoitti, että se hankkii vähitellen tuolit kaikkien 281 kauppansa kassoille. Uudet tuolit ovat kuitenkin lähinnä yksinkertaisia taittuvia palleja ja työntekijöiden on uskallettava käyttää niitä leimautumatta laiskoiksi. Herra Tuolina Hongkongissa tunnettu Luke Ching lupaa jatkaa kamppailuaan puolen miljoonan seisomatyöläisen puolesta muilla työpaikoilla.