Teollisuusliitto (29.05.2017 - Heikki Jokinen) Ruotsin metalliliitto IF Metallin uusi puheenjohtaja on Marie Nilsson. Edustajakokouksen päätös valinnasta oli yksimielinen.

Stenungsundista kotoisin oleva Nilsson, 53, on toiminut liiton varapuheenjohtajana vuodesta 2014. Vuodesta 2013 hän johti IF Metallin järjestöyksikköä. Nilssonin ay-ura alkoi 20-vuotiaana työhuonekunnan hallituksessa Esso Chemicalsissa, nykyään nimeltään Borealis.

Vuodesta 2000 hän istui Industrifacketin hallituksessa ja vuodesta 2006 IF Metallin hallituksessa metalli- ja teollisuusalojen liittojen yhdistyttyä.

Muutkin vaalit sujuivat vaalivaliokunnan esityksen mukaisesti. Sopimussihteerinä jatkaa Veli-Pekka Säikkälä. Varapuheenjohtajaksi valittiin uutena Tomas With ja liittosihteerinä jatkaa Anna Jensen-Naatikka.

Kiitospuheessaan edustajakokoukselle vaalin jälkeen Nilsson muistutti kokouksen teeman olevan tulevaisuuden teollisuustyö.

Oikein käytettyinä voivat digitalisaatio, robottien käyttö, materiaalien kehittäminen ja ilmastoystävällinen tuotanto viedä Ruotsin teollisuuden monen vuoden ajaksi johtoon maailmassa.

Uuden tekniikan herättämät pelkot on kohdattava samalla tavoin kuin aina ennenkin, vaikuttamalla kehitykseen ihmisen hyväksi, Nilsson sanoi.

Tulevaisuuden teollisuuden menestymisessä ratkaisee ihmisen ja tekniikan kohtaaminen.  Ihmiset eivät ole koneita, mutta ihmisiä tarvitaan poimimaan koneista se kaikken paras.

Osaavat tekijät ovat tulevaisuuden teollisuuden käyttövoima, Siksi työehtosopimuksessa olevien hienojen sanojen osaamisen kehittämisestä on muututtava sanoista toiminnaksi, Nilsson vaati.

Me IF Metallissa kannamme vastuumme jäsentemme ammatillisesta kehittymisestä, sekä keskustasolla että jokaisella työpaikalla.

Siihen tarvitaan vahva liitto. Siksi Nilsson lupasi, että IF Metall lisää yhteyksiä jäseniinsä ja  käy vuosittain kaikilla niilläkin työpaikoilla, joissa sillä ei ole edustusta. Vuonna 2020 kaikissa IF Metallin toimielimissä tulee olla vähintään 30 prosenttia naisia.

Eläkkeelle siirtyvä puheenjohtaja Anders Ferbe kehotti liittoa edelleen näkemään kokonaisuuden. Nähkää koko ihminen, koko ihmisen olemassaolo, hän sanoi. Milloinkaan ei tule valita yksinkertaisia ratkaisuja ja populismia.

Arbetet-lehti kokosi yhteen kokouksen keskeisiä asioita, samoin Dagens Arbete. Kokouksella riitti niin paljon puhuttavaa, että seuraava edustajakokous päätettiin pidentää viiden päivän mittaiseksi.