Fipsu (15.05.2013 - Heikki Jokinen) Ruotsin kuntien ja maakäräjien työntekijöitä edustavan Kommunal-liiton puheenjohtaja Annelie Nordström on tyytyväinen uuteen kolmivuotiseen työehtosopimukseen. "Näemme sopimuksen suurena askeleena eteenpäin. Vaadimme kruunumääräisiä korotuksia, jotta nais- ja miesvaltaisten alojen palkkaero ei kasvaisi. Saimme 1 700 kruunua (197 euroa), joka on enemmän kuin työnantajan alkuperäinen tarjous 1 500 kruunua (174 euroa)." Liiton oma vaatimus oli vain 40 kruunua (viisi euroa) korkeampi.

Hieman yli kolmivuotinen eli 37 kuukauden sopimus sisältää kolme kruunumääräistä korotusta: takautuvasti tämän vuoden huhtikuun alusta 550 kruunua (64 euroa), sama summa vuotta myöhemmin ja 600 kruunua (70 euroa) huhtikuun 2015 alusta. Korotuksia painotettiin pienimpiin palkkoihin, jotka nousevat osin selvästi.

Sopimukseen kirjattiin liiton vaatima pyrkimys yhtenäisiin työaikoihin eli työpäivän keskelle osuvien palkattomien luppotuntien vähentämiseksi. Kommunal pitää tätä keskeisenä saavutuksena, sillä sen jäsenistä noin satatuhatta tekee jaettua työpäivää.

Yölisiä korotetaan ja valmiusajan laskentatapa muuttuu kiinteästä korvauksesta prosenttiosuudeksi tuntipalkasta. Aiemmin vähimmäispalkkoihin pääsemiseksi vaadittiin vuoden yhtenäinen työjakso, nyt määräaikaisuudet voidaan laskea yhteen työkokemukseksi. Annelie Nordström pitää tätä yhtenä kolmesta sopimuksen keskeisestä saavutuksesta. Ne toiset kaksi ovat asialliset palkankorotukset ja jaettujen työpäivien väheneminen.

"Olemme iloisia siitä, että saimme läpi selviä parannuksia määräaikaisille. Tulevaisuuden hyvinvoinnille on tärkeää luoda turvallisempia työpaikkoja, jotka tekevät työn houkuttelevammaksi", Nordström sanoo.

Palkkojen korotusprosentti sopimuksessa on liiton laskelmissa 7,8, mutta kaikkiaan kustannusvaikutukseksi arvioidaan 6,8 prosenttia. Se on samaa tasoa kuin Ruotsin teollisuusliittojen aiemmin tänä vuonna solmimat sopimukset. Sopimus saatiin aikaan sovittelijan voimin ja päivää ennen kuin Kommunalin ilmoittama 9 000 työntekijän lakko olisi alkanut.

Työnantaja laskee voitoikseen sopimuksen pituuden sekä sen, että aiemmin vain alle 25-vuotiaiden matalampia nuorisopalkkoja voidaan jatkossa soveltaa pitkäaikaistyöttömiinkin. "Kolmivuotinen sopimus, joka pysyy tämän vuoden sopimusten raamien sisällä. On selvää, että olemme tyytväisiä", sanoo työnantajapuolen neuvottelijoiden puheenjohtaja Ingela Gardner Sundström.

Kysymyksiä ja vastauksia uudesta sopimuksesta ruotsiksi